( (
Ümit Yardım
Köşe Yazarı
Ümit Yardım
 

“G.S.F.Müzik Bölümleri” için Müzik Akademisyenleri ne Düşünüyor?

Temmuz 2020’de başlatmış olduğum, Müzik Toplantıları zoom üzerinden devam ediyor.  İlk toplantı konusu Anadolu GSL idi. 10 Ağustos 2020 toplantısının gündemi ise GSF Müzik Bölümleri’ydi… Toplantımıza 10 müzik akademisyeni katıldı. Çok yararlı konular paylaşıldı; Son yıllarda,  Güzel Sanatlar’dan “müziği”, “edebiyatı” ayırıp, kurulan Konservatuarlarda; “müziği”, Edebiyat Fakültelerinde  “edebiyatı”, “tematik” olarak ayrı düşünme görüşü ağır basmaya başladı.  Bizde de edebiyat bu alandan uzun zaman önce çıkarılmış; Edebiyat Fak. ve Fen-Edebiyat Fak. şeklinde yapılanmıştır. Artık, üniversitelerde; sanat insanı/sanatçı yetiştirecek “Konservatuarların (49)” yanında, “Müzik Öğretmeni (25)” yetiştiren Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD’ler şeklinde bir yapılanma söz konusu… 80 (52 Devlet-28 Özel)  GSF,  isimde bile ayrıdır. Güzel Sanatlar ve Mimarlık, Sanat ve Tasarım v.b.  gibi…15’e yakın GSF’de  Müzik Bölümü var…   Her müzik kurumunun olduğu gibi GSF Müzik Bölümlerinin de, kaliteli müzik insanlarından oluşacak "kadro" sorunu var. Devam edecekse, GSF Müzik Bölümlerinin sınırları çizilmeli. GSF içine "müzik" artık olmamalı, ancak hiç müzik kurumu olmayan üniversitelerde bir süre olabilir. En doğru GSF  yapılanması MSGSÜ olarak gözüküyor; Grafik Tasarım, Heykel, Resim, Seramik ve Moda Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Sahne Dekorları ve Kostümü, Sinema TV, Temel Eğitim, Fotoğraf, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu…Bakınız, müzik yok, çünkü  “Devlet Konservatuarı” ayrı kurulmuş. Doğru bir anlayış ve yapılanma…   Artık, mutlaka; GSF ve "Müzik ve Sahne Sanatları" bütünü olmalı. Ancak, büyük talihsizlik, birinci dönüşümü 1928’i baz alsak, ilk MSÜ GSF  yapılanmasının üzerinden 89 yıl geçmiş. Ve, görülüyor ki, yeni kurulan GSF’lerin yapılanmasına hiç  etki etmemiş, yani sanat alanı bilimsellikten, paylaşımdan nasibini almamış  -maalesef öyle-  gözüküyor…   Aynı binada eğitim yapan müzik kurumları, birbirleriyle eleman yardımlaşması yapmalı. GSF Müzik Bölümleri israftır, içeriği değiştirilerek müziğin  diğer alanlarına eleman yetiştirilebilir. GSF Müzik Bölümleri'nin neden ihtiyaç duyulduğunu kimse bilmemektedir.Alanı müzik olan arkadaşların, Dekan olması ile bu bölümlerin çoğaldığı bilinmektedir.  Dekanlık, akademik sistem içinde Konservatuar Müdürlüğü'nden daha avantajlıdır.Ayrılan bütçe, kadro, Yönetim Kurulu'nda temsil,kar payı Dekanlığı öne çıkarmaktadır. Bazı rektörler, müdürlere "sizi, dekanlık yapalım" teklifi götürmekte, ama alan akademisyenleri toplantıları sonucunda Konservatuar olarak devam etme kararı verilmektedir.
Ekleme Tarihi: 19 Ağustos 2020 - Çarşamba
Ümit Yardım

“G.S.F.Müzik Bölümleri” için Müzik Akademisyenleri ne Düşünüyor?

Temmuz 2020’de başlatmış olduğum, Müzik Toplantıları zoom üzerinden devam ediyor.  İlk toplantı konusu Anadolu GSL idi. 10 Ağustos 2020 toplantısının gündemi ise GSF Müzik Bölümleri’ydi…


Toplantımıza 10 müzik akademisyeni katıldı. Çok yararlı konular paylaşıldı;


Son yıllarda,  Güzel Sanatlar’dan “müziği”, “edebiyatı” ayırıp, kurulan Konservatuarlarda; “müziği”, Edebiyat Fakültelerinde  “edebiyatı”, “tematik” olarak ayrı düşünme görüşü ağır basmaya başladı. 


Bizde de edebiyat bu alandan uzun zaman önce çıkarılmış; Edebiyat Fak. ve Fen-Edebiyat Fak. şeklinde yapılanmıştır.


Artık, üniversitelerde; sanat insanı/sanatçı yetiştirecek “Konservatuarların (49)” yanında, “Müzik Öğretmeni (25)” yetiştiren Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD’ler şeklinde bir yapılanma söz konusu…


80 (52 Devlet-28 Özel)  GSF,  isimde bile ayrıdır. Güzel Sanatlar ve Mimarlık, Sanat ve Tasarım v.b.  gibi…15’e yakın GSF’de  Müzik Bölümü var…  


Her müzik kurumunun olduğu gibi GSF Müzik Bölümlerinin de, kaliteli müzik insanlarından oluşacak "kadro" sorunu var.


Devam edecekse, GSF Müzik Bölümlerinin sınırları çizilmeli.


GSF içine "müzik" artık olmamalı, ancak hiç müzik kurumu olmayan üniversitelerde bir süre olabilir.


En doğru GSF  yapılanması MSGSÜ olarak gözüküyor; Grafik Tasarım, Heykel, Resim, Seramik ve Moda Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Sahne Dekorları ve Kostümü, Sinema TV, Temel Eğitim, Fotoğraf, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu…Bakınız, müzik yok, çünkü  “Devlet Konservatuarı” ayrı kurulmuş. Doğru bir anlayış ve yapılanma…  


Artık, mutlaka; GSF ve "Müzik ve Sahne Sanatları" bütünü olmalı.


Ancak, büyük talihsizlik, birinci dönüşümü 1928’i baz alsak, ilk MSÜ GSF  yapılanmasının üzerinden 89 yıl geçmiş. Ve, görülüyor ki, yeni kurulan GSF’lerin yapılanmasına hiç  etki etmemiş, yani sanat alanı bilimsellikten, paylaşımdan nasibini almamış  -maalesef öyle-  gözüküyor…  


Aynı binada eğitim yapan müzik kurumları, birbirleriyle eleman yardımlaşması yapmalı.
GSF Müzik Bölümleri israftır, içeriği değiştirilerek müziğin  diğer alanlarına eleman yetiştirilebilir.


GSF Müzik Bölümleri'nin neden ihtiyaç duyulduğunu kimse bilmemektedir.Alanı müzik olan arkadaşların, Dekan olması ile bu bölümlerin çoğaldığı bilinmektedir. 


Dekanlık, akademik sistem içinde Konservatuar Müdürlüğü'nden daha avantajlıdır.Ayrılan bütçe, kadro, Yönetim Kurulu'nda temsil,kar payı Dekanlığı öne çıkarmaktadır.
Bazı rektörler, müdürlere "sizi, dekanlık yapalım" teklifi götürmekte, ama alan akademisyenleri toplantıları sonucunda Konservatuar olarak devam etme kararı verilmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (