( (
M. Emin Arkoç
Köşe Yazarı
M. Emin Arkoç
m
 

BİZİM MERKEZ BANKASI

            Merkez bankası ekonomide ivme kaybı görerek politika faizini 100 baz puan indirdi. Böylece Türk lirası dolar karşısında yüzde bir değer kaybetti sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Merkez bankası (TCMB) politika faizini sürpriz bir kararla 100 baz puan indirerek yüzde 13’e çekmiş oldu Hükümet bu durumu şu şekilde yorumladı. Ekonomide ivme kaybı olduğunu bu nedenle böyle bir karar aldığını açıkladı. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının önem arz ettiğine dikkat çekilmiş oldu. Son dönemde belirgin bir şekilde açılan Politika faizi – Kredi faizi makasının parasal aktarımının etkinliğinin azaldığı görüldüğünden, politika faizi setinin parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmesine yol açacağı, bu kararla belirtilmiş oldu. Tabi bunun sonucunda da bankacılık endeksi yüzde 3 değer yitirmiş oldu.             Merkez bankası faizi bir puan indirince dolar 18 liranın üzerine çıktı. Doların artması demek tarımda, gübrede, mazot ve zirai ilaç ve yemde, taşıma maliyetlerinde her şeyin fiyatının artması demektir.             Hükümet takip ettiği ekonomik politikayla büyümeyi tercih etmekte, enflasyonla mücadele konusunda her hangi bir politika izlememektedir.             Ülkemizde enflasyonun her geçen gün artmasıyla dar gelirli vatandaşlar, emekliler, çiftçiler, küçük esnaf kesiminin alım gücü düşmeye devam etmektedir.             Merkez bankasının almış olduğu bu karar sonucunda ülkemize biraz döviz girmiş olacak, kredilerde de bir hareketlenme baş gösterecektir. Bunlar bile enflasyonun düşmesine yol açmayacaktır. Aksine enflasyon artmaya devam edecektir. Sonuçta alınan bu kararlar ekonomide sunni hareketliliğe yol açacak, vatandaşın cebindeki geliri artırmayacak, aksine azaltmaya devam edecektir.             Merkez bankası politika faizini 100 baz puan indirerek, yüzde 13’den bankalara borç para verecek, bankalarda yüzde 28 ile yüzde 40 arası oranlarla sanayici ve üreticilere kredi açacaklardır. Sonuçta bankalar karlarını daha çok arttırmaya devam etmiş olacaklardır. Vatandaşın cebindeki para erimeye devam edecektir. Görünen o ki Merkez bankası yöneticileri enflasyonla mücadele etme yerine, koltukta kalma mücadelesi vermeye devam ediyorlar.  
Ekleme Tarihi: 22 Ağustos 2022 - Pazartesi
M. Emin Arkoç

BİZİM MERKEZ BANKASI

            Merkez bankası ekonomide ivme kaybı görerek politika faizini 100 baz puan indirdi. Böylece Türk lirası dolar karşısında yüzde bir değer kaybetti sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Merkez bankası (TCMB) politika faizini sürpriz bir kararla 100 baz puan indirerek yüzde 13’e çekmiş oldu Hükümet bu durumu şu şekilde yorumladı. Ekonomide ivme kaybı olduğunu bu nedenle böyle bir karar aldığını açıkladı. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının önem arz ettiğine dikkat çekilmiş oldu. Son dönemde belirgin bir şekilde açılan Politika faizi – Kredi faizi makasının parasal aktarımının etkinliğinin azaldığı görüldüğünden, politika faizi setinin parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmesine yol açacağı, bu kararla belirtilmiş oldu. Tabi bunun sonucunda da bankacılık endeksi yüzde 3 değer yitirmiş oldu.

            Merkez bankası faizi bir puan indirince dolar 18 liranın üzerine çıktı. Doların artması demek tarımda, gübrede, mazot ve zirai ilaç ve yemde, taşıma maliyetlerinde her şeyin fiyatının artması demektir.

            Hükümet takip ettiği ekonomik politikayla büyümeyi tercih etmekte, enflasyonla mücadele konusunda her hangi bir politika izlememektedir.

            Ülkemizde enflasyonun her geçen gün artmasıyla dar gelirli vatandaşlar, emekliler, çiftçiler, küçük esnaf kesiminin alım gücü düşmeye devam etmektedir.

            Merkez bankasının almış olduğu bu karar sonucunda ülkemize biraz döviz girmiş olacak, kredilerde de bir hareketlenme baş gösterecektir. Bunlar bile enflasyonun düşmesine yol açmayacaktır. Aksine enflasyon artmaya devam edecektir. Sonuçta alınan bu kararlar ekonomide sunni hareketliliğe yol açacak, vatandaşın cebindeki geliri artırmayacak, aksine azaltmaya devam edecektir.

            Merkez bankası politika faizini 100 baz puan indirerek, yüzde 13’den bankalara borç para verecek, bankalarda yüzde 28 ile yüzde 40 arası oranlarla sanayici ve üreticilere kredi açacaklardır. Sonuçta bankalar karlarını daha çok arttırmaya devam etmiş olacaklardır. Vatandaşın cebindeki para erimeye devam edecektir. Görünen o ki Merkez bankası yöneticileri enflasyonla mücadele etme yerine, koltukta kalma mücadelesi vermeye devam ediyorlar.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (