( (

Medıcana İle KTO Karatay’da Sağlık Sohbetleri’nin Mart Ayındaki Konusu Endometriozis Oldu

İş Dünyası 26.03.2022 - 11:31, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Medıcana İle KTO Karatay’da Sağlık Sohbetleri’nin Mart Ayındaki Konusu Endometriozis Oldu

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicana Konya Hastanesi iş birliğinde “Medicana ile KTO Karatay’da Sağlık Sohbetleri” programı gerçekleştirildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Ceyhan Baran, mart ayının “Endometriozis Farkındalık Ayı” olması dolayısıyla bu konuda eğitim verdi.
KTO Karatay Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen “Medicana ile KTO Karatay’da Sağlık Sohbetleri” programına KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümran Çalışkan, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda personel katıldı.   “Hastalığın Kadınlarda Görülme Sıklığı %70’e Kadar Çıkabiliyor” Mart ayının “Endometriozis Farkındalık Ayı” olduğunu söyleyen Opr. Dr. Ceyhan Baran; halk arasında çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığının görülme sıklığının yüksek oranda seyrettiğini söyledi. Baran; “Genç kadınlarda %5 ile %10 arasında, gebe kalmakta sorun yaşayan kadınların %30’unda, altı aydan uzun süredir karın ve kasık ağrısı olan kadınların %60’ında, hem ağrısı olan hem de gebe kalmakta sorun yaşayan kadınlarda bu oran %70’e kadar görülebiliyor” dedi.   “İlk Tanının Konması 6 ila 8 Yılı Bulabiliyor” Prematüre olarak doğan, aşırı kahve tüketen, yeni doğan bebekliğinde formül mama ile beslenenlerde hastalığın riskinin arttığını belirten Baran; “Zayıflama, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, ağrılı-kanlı idrar, yan ağrısı bu hastalığın bulguları arasında yer almaktadır. Endometriozis hastalığının diğer hastalıklarla ortak semptomları olması nedeniyle ilk semptomun başlamasıyla birlikte, ilk tanı konulana kadar geçen süre 6 ila 8 yıl arasındadır” şeklinde konuştu.   Tedavi yöntemleri konusunda bilgilendiren Baran; “Eğer hastalık erken evredeyse ilaç ve aşılama tedavisi; eğer ileri evredeyse tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Ağrı tedavisinde ise ilaçla medikal tedavi ve cerrahi tedavi olarak iki yöntem kullanılmaktadır” ifadelerine yer verdi.   “Medicana ile KTO Karatay’da Sağlık Sohbetleri” programı soru-cevap bölümü ve plaket takdimi ile sona erdi.
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicana Konya Hastanesi iş birliğinde “Medicana ile KTO Karatay’da Sağlık Sohbetleri” programı gerçekleştirildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Ceyhan Baran, mart ayının “Endometriozis Farkındalık Ayı” olması dolayısıyla bu konuda eğitim verdi.

KTO Karatay Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen “Medicana ile KTO Karatay’da Sağlık Sohbetleri” programına KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümran Çalışkan, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda personel katıldı.

 

“Hastalığın Kadınlarda Görülme Sıklığı %70’e Kadar Çıkabiliyor”

Mart ayının “Endometriozis Farkındalık Ayı” olduğunu söyleyen Opr. Dr. Ceyhan Baran; halk arasında çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığının görülme sıklığının yüksek oranda seyrettiğini söyledi. Baran; “Genç kadınlarda %5 ile %10 arasında, gebe kalmakta sorun yaşayan kadınların %30’unda, altı aydan uzun süredir karın ve kasık ağrısı olan kadınların %60’ında, hem ağrısı olan hem de gebe kalmakta sorun yaşayan kadınlarda bu oran %70’e kadar görülebiliyor” dedi.

 

“İlk Tanının Konması 6 ila 8 Yılı Bulabiliyor”

Prematüre olarak doğan, aşırı kahve tüketen, yeni doğan bebekliğinde formül mama ile beslenenlerde hastalığın riskinin arttığını belirten Baran; “Zayıflama, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, ağrılı-kanlı idrar, yan ağrısı bu hastalığın bulguları arasında yer almaktadır. Endometriozis hastalığının diğer hastalıklarla ortak semptomları olması nedeniyle ilk semptomun başlamasıyla birlikte, ilk tanı konulana kadar geçen süre 6 ila 8 yıl arasındadır” şeklinde konuştu.

 

Tedavi yöntemleri konusunda bilgilendiren Baran; “Eğer hastalık erken evredeyse ilaç ve aşılama tedavisi; eğer ileri evredeyse tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Ağrı tedavisinde ise ilaçla medikal tedavi ve cerrahi tedavi olarak iki yöntem kullanılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

“Medicana ile KTO Karatay’da Sağlık Sohbetleri” programı soru-cevap bölümü ve plaket takdimi ile sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (