( (

Selçukya Sohbetlerinde Osman Yüksel Serdengeçti Konuşuldu

Kültür Sanat 12.11.2021 - 15:23, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Selçukya Sohbetlerinde Osman Yüksel Serdengeçti Konuşuldu

Selçukya Kültür Sanat Derneği ve Karatay Belediyesi işbirliği ile düzenlenen online Selçukya Sohbetlerinde Vefatının 38.yıldönümünde şair ve yazar Osman Yüksel Serdengeçti konuşuldu.
Program Koordinatörü Dveriş Ahmet Şahin, Serdengeçti'nin Bir Kahraman Bekliyoruz şiirini okuyarak  başladığı programda ;Osman Yüksel Serdengeçti'nin kaleme almış olduğu şiir ve makalelerin yanısıra örnek yaşantısı ve mizahi konuşmaları ile gerek Türk edebiyatına gerekse Türk siyaset tarihine  iz bırakan mümtaz bir şahsiyet olduğunu belirtti. Program Konuğu Dr.Mustafa Güçlü ise  konuşmasına Osman Zeki Yüksel’in çocukluk ve gençlik yıllarından bilgiler vererek başladı. Serdengeçti’nin Akseki’nin tanınmış ailelerinden birinin mensubu olduğunu söyleyen Güçlü, İlk Öğretimini Akseki’de tamamlayan serdengeçti’nin Lise eğitimini  Ankara’da Atatürk Lisesinde  tamamladığını  kaydetti.  Lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesine devam ettiğini  belirten Güçlü  1944 yılındaki olaylara karıştığı gerekçesiyle yargılandı ve eğitimine ara vermek zorunda kaldı.  Mahkumiyetinin ardından eğitimine devam etmek isteyen ve izin verilmeyen Serdengeçti dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’e yazdığı “Yüksek Vekaletin Alçak Vekiline” başlıklı dilekçesiyle tekrar hapse atıldığını kaydetti. O dönem dostlarından olan Necip Fazıl’ın cevap veremediği laf yetiştiremediği tek ismin  Osman Zeki Yüksel olduğunu belirten Güçlü,  Necip Fazıl’ın fikri olarak üstün olduğunu ancak Osman Zeki Yüksel’in de üstün olduğu tarafların olduğunu söyledi.  Serdengeçti’nin Hayatında birçok kez  siyasi nedenlerle tutuklu kaldığını söyleyen Güçlü, mizacından ve karakterinden ötürü hep dik başlı biri olduğunu söyledi. Tek partili dönemde Milliyetçi ve Mukaddesatçıların lideri, öncüsü olduğunu, kaydeden Güçlü, Osman Zeki Yüksel’in hayatı boyunca  dik durduğunu hep cesur olduğunu belirtti.  Mahkemeye  ve hapishaneye giderken  bile “Açılın Osman Geliyor” dediğini  anlatan Mustafa Güçlü böylece   her şeye hazır olduğunu ve korkmadığını belirttiğini sözlerine ekledi.  Dr. Mustafa Güçlü, Osman Zeki Yüksel’in sert mizacının yanında bir o kadarda esprili biri olduğunu, bazı esprilerinin hala anlatıldığını  belirtti. Durumunun kötü olmasına rağmen  öğrenciler okuttuğunu onlara yardım ettiğini söyleyen Güçlü, Serdengeçtinin bonkör biri olduğunu söyledi. Serdengeçti isminin ise çıkardığı Serdengeçti Dergisi’nden aldığını söyleyen Güçlü, yasaklamalar ve açılan davalar nedeni ile sadece  33 sayı çıkabildiğini kaydetti. 1980 li yıllarda Parkinson hastalığına yakalanan  Serdengeçti’nin  Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi gördüğünü anlatan Güçlü, Serdengeçti’nin Konya’ya sık gelip gittiğini ve Konya’da da dostlarının olduğunu söyledi. Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin'in Serdengeçti'nin veda şiirini okuması ile devam eden program,Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av.Fatma Şeref Polat'in Dr.Mustafa Güçlü'ye günün anısına Selçukya Şairleri Güldestesi adlı kitabı hediye etmesi ile sona erdi.
Selçukya Kültür Sanat Derneği ve Karatay Belediyesi işbirliği ile düzenlenen online Selçukya Sohbetlerinde Vefatının 38.yıldönümünde şair ve yazar Osman Yüksel Serdengeçti konuşuldu.

Program Koordinatörü Dveriş Ahmet Şahin, Serdengeçti'nin Bir Kahraman Bekliyoruz şiirini okuyarak  başladığı programda ;Osman Yüksel Serdengeçti'nin kaleme almış olduğu şiir ve makalelerin yanısıra örnek yaşantısı ve mizahi konuşmaları ile gerek Türk edebiyatına gerekse Türk siyaset tarihine  iz bırakan mümtaz bir şahsiyet olduğunu belirtti.

Program Konuğu Dr.Mustafa Güçlü ise  konuşmasına Osman Zeki Yüksel’in çocukluk ve gençlik yıllarından bilgiler vererek başladı. Serdengeçti’nin Akseki’nin tanınmış ailelerinden birinin mensubu olduğunu söyleyen Güçlü, İlk Öğretimini Akseki’de tamamlayan serdengeçti’nin Lise eğitimini  Ankara’da Atatürk Lisesinde  tamamladığını  kaydetti.  Lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesine devam ettiğini  belirten Güçlü  1944 yılındaki olaylara karıştığı gerekçesiyle yargılandı ve eğitimine ara vermek zorunda kaldı.  Mahkumiyetinin ardından eğitimine devam etmek isteyen ve izin verilmeyen Serdengeçti dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’e yazdığı “Yüksek Vekaletin Alçak Vekiline” başlıklı dilekçesiyle tekrar hapse atıldığını kaydetti.

O dönem dostlarından olan Necip Fazıl’ın cevap veremediği laf yetiştiremediği tek ismin  Osman Zeki Yüksel olduğunu belirten Güçlü,  Necip Fazıl’ın fikri olarak üstün olduğunu ancak Osman Zeki Yüksel’in de üstün olduğu tarafların olduğunu söyledi.  Serdengeçti’nin Hayatında birçok kez  siyasi nedenlerle tutuklu kaldığını söyleyen Güçlü, mizacından ve karakterinden ötürü hep dik başlı biri olduğunu söyledi. Tek partili dönemde Milliyetçi ve Mukaddesatçıların lideri, öncüsü olduğunu, kaydeden Güçlü, Osman Zeki Yüksel’in hayatı boyunca  dik durduğunu hep cesur olduğunu belirtti.  Mahkemeye  ve hapishaneye giderken  bile “Açılın Osman Geliyor” dediğini  anlatan Mustafa Güçlü böylece   her şeye hazır olduğunu ve korkmadığını belirttiğini sözlerine ekledi.

 Dr. Mustafa Güçlü, Osman Zeki Yüksel’in sert mizacının yanında bir o kadarda esprili biri olduğunu, bazı esprilerinin hala anlatıldığını  belirtti. Durumunun kötü olmasına rağmen  öğrenciler okuttuğunu onlara yardım ettiğini söyleyen Güçlü, Serdengeçtinin bonkör biri olduğunu söyledi. Serdengeçti isminin ise çıkardığı Serdengeçti Dergisi’nden aldığını söyleyen Güçlü, yasaklamalar ve açılan davalar nedeni ile sadece  33 sayı çıkabildiğini kaydetti. 1980 li yıllarda Parkinson hastalığına yakalanan  Serdengeçti’nin  Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi gördüğünü anlatan Güçlü, Serdengeçti’nin Konya’ya sık gelip gittiğini ve Konya’da da dostlarının olduğunu söyledi.

Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin'in Serdengeçti'nin veda şiirini okuması ile devam eden program,Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av.Fatma Şeref Polat'in Dr.Mustafa Güçlü'ye günün anısına Selçukya Şairleri Güldestesi adlı kitabı hediye etmesi ile sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (