( (

Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri Veriliyor

Gündem 21.10.2015 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri Veriliyor

Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya’nın sırları olduğunu belirterek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu söyledi. Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin Konya’nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirdi. Ödül töreni ile ilgili yapılan basın toplantısında konuşan Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin Konya’nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirerek, “Konya bu işi sahiplendi. İnşallah bundan sonra Hz. Mevlana’yı Anma etkinlikleri kapsamında bütün yılı içeren etkinlik planlaması ile birlikte bu da planlanacak” diye konuştu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli’nin temsil ettiği manaya uygun şekilde gelişecek anma programları ve ödül törenlerinin kültürümüzün tanıtılmasına katkı yapacağı gibi Ateşbaz-ı Veli Hazretlerinin ruhunu da müstecab edeceğini söyledi. Konya’nın mana yıldızlarının tamamının mümkün olduğu kadar tespiti, türbelerinin ve mekanlarının ihyası, restorasyonu ve halkın ziyaretine açılması konusunda bir çok önemli çalışmaya imza attıklarını belirten Başkan Akyürek, “Ateşbaz-ı Veli Türbesi, Cemel Ali Dede Türbesi başta olmak üzere 68 tane cami ve türbenin restorasyonunu gerçekleştirdik ya da süreç devam ediyor” dedi. Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya’nın sırları olduğunu belirten Başkan Akyürek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu ifade etti. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da Ateşbaz-ı Veli Türbesi’nin olduğu bölgede Meram Eski Yol ve Meram Yeni Yol arasındaki bağlantıyı sağlayarak 5 bin metrekarelik bir etkinlik alanı oluşturduklarını dile getirdi. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Musa Özcan, “Ateş Baz’ı sadece bir aşçı olarak görmek ve idrak etmek büyük bir yanlıştır. Ateş Baz her şeyden önce yüzyılları aşan bir geleneği ve saygıyı ifade etmektedir. Bu nedenle Ateş Bazı veli gibi değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında sosyal sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmek de bizleri memnun eder” şeklinde konuştu. Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de yaklaşık bin yıl önce adına kaide dikilecek kadar mutfağın önemsendiği bir dönemin uzantısı ve simgesi Ateş Baz Veli’nin sadece Konya ya da Türkiye üzerinde kalamayacağını, bu nedenle Ateşbaz-ı Veli’yi çeşitli vesilelerle uluslararası organizasyonlarda gündeme getirdiklerini belirtti. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında 24 Ekim Cumartesi günü panel ve ödül töreni düzenlenecek.

Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya’nın sırları olduğunu belirterek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu söyledi. Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin Konya’nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirdi.


Ödül töreni ile ilgili yapılan basın toplantısında konuşan Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin Konya’nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirerek, “Konya bu işi sahiplendi. İnşallah bundan sonra Hz. Mevlana’yı Anma etkinlikleri kapsamında bütün yılı içeren etkinlik planlaması ile birlikte bu da planlanacak” diye konuştu.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli’nin temsil ettiği manaya uygun şekilde gelişecek anma programları ve ödül törenlerinin kültürümüzün tanıtılmasına katkı yapacağı gibi Ateşbaz-ı Veli Hazretlerinin ruhunu da müstecab edeceğini söyledi.


Konya’nın mana yıldızlarının tamamının mümkün olduğu kadar tespiti, türbelerinin ve mekanlarının ihyası, restorasyonu ve halkın ziyaretine açılması konusunda bir çok önemli çalışmaya imza attıklarını belirten Başkan Akyürek, “Ateşbaz-ı Veli Türbesi, Cemel Ali Dede Türbesi başta olmak üzere 68 tane cami ve türbenin restorasyonunu gerçekleştirdik ya da süreç devam ediyor” dedi.


Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya’nın sırları olduğunu belirten Başkan Akyürek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu ifade etti.


Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da Ateşbaz-ı Veli Türbesi’nin olduğu bölgede Meram Eski Yol ve Meram Yeni Yol arasındaki bağlantıyı sağlayarak 5 bin metrekarelik bir etkinlik alanı oluşturduklarını dile getirdi.


Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Musa Özcan, “Ateş Baz’ı sadece bir aşçı olarak görmek ve idrak etmek büyük bir yanlıştır. Ateş Baz her şeyden önce yüzyılları aşan bir geleneği ve saygıyı ifade etmektedir. Bu nedenle Ateş Bazı veli gibi değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında sosyal sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmek de bizleri memnun eder” şeklinde konuştu.


Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de yaklaşık bin yıl önce adına kaide dikilecek kadar mutfağın önemsendiği bir dönemin uzantısı ve simgesi Ateş Baz Veli’nin sadece Konya ya da Türkiye üzerinde kalamayacağını, bu nedenle Ateşbaz-ı Veli’yi çeşitli vesilelerle uluslararası organizasyonlarda gündeme getirdiklerini belirtti.


Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında 24 Ekim Cumartesi günü panel ve ödül töreni düzenlenecek.




Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (