( (

Erdoğan’ın 10 Büyükelçi Çıkışı Blöf mü Strateji mi?

Gündem (Bedreddin Yalçın) - Bedreddin Yalçın | 25.10.2021 - 12:37, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Erdoğan’ın 10 Büyükelçi Çıkışı Blöf mü Strateji mi?

Osman Kavala’nın tahliyesi için 10 ülkenin büyükelçileri ortak bir bildiriye imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hamleye o kadar kızdı ki Türkiye’nin gündemi bir anda ‘persona non grata’ söylemleriyle altüst oldu. Afrika ülkelerine ziyaretler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir anda Türkiye’nin en fazla ticaret hacmine sahip 10 ülkesine tavrı ne anlama geliyor?
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İletişim Başkanı Mustafa Mente, Erdoğan’ın istenmeyen adam ilan ettiği büyükelçilerin ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaret hacmini açıkladı. Ardından da “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı blöf mü, strateji mi” diye sordu. 1. Büyükelçilerinin kovulması talimatı verilen 10 ülke Türkiye’nin ihracat, turizm ve yabancı sermaye rakamları içinde neyi ifade eder, CB Erdoğan’ın geliştirdiği alternatifler nerelerdir? Blöf mü, strateji mi?İşte Mustafa Mente’nin twitter’dan yayınladığı kısa ancak derin o analizi: 2. ABD, Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda bu yılki ihracatımızın % 25,44’ünu satın alıyorlar. Almanya 1., ABD 2., Fransa 7., Hollanda 8. en büyük pazarımız. 3. CB Erdoğan 10 gelişmiş ülkenin büyükelçilerinin istenmediğini Afrika seyahatinde açıkladı. CB Erdoğan’ın en son ziyaret ettiği Angola, Togo ve Nijerya’nın ihracatımızdaki payı % 0,58. Yani neredeyse istatistiki hata düzeyindeler. 5. Türkiye’deki yabancı sermaye stokuna baktığımızda ise 2002 yılından bu yana ülkeye 170 milyar USD doğrudan yabancı sermaye girmiş. Bu stokun % 36,20’sini bu 10 ülke oluşturuyor. Son gidilen üç Afrika ülkesinin Türkiye’de kayıtlara giren herhangi bir yatırımı yok.4. Turizm için verilerin sağlıklı olması açısından pandemi öncesi 2019 rakamlarından bakarsak; on ülke gelen turistin % 19,6’sını oluşturuyor. Nijerya, Togo ve Angola’nın olduğu diğer diğer Afrika ülkeleri grubu ise % 0,07’lik bir paya sahip. 6. Türkiye ana ticaret, yatırım ve turizm ortakları ile ilişkilerini bozmayı göze alıp Afrika derinliklerinde pazar ve ortak aramaya niye gidiyor? Bana göre bir açıklaması var. 7. Türkiye irrasyoneli oynayarak ortaklarına “explode” ederse onların da etkileneceğini söylüyor. “Explode” dışa doğru patlamadır, ben batarsam hepiniz batarsınız anlamında. Erdoğan’ın oyunu ülkeyi yıllarca içinden çıkamayacağı bir darboğaza sokabilir8. Türkiye krizinin derinleşmesinin Batı için bir sonucu olacaktır ama “implode” olma riski daha yüksektir. “Implode” içe dönük bir patlamadır ve içeride hasar yaratırken dışarıya az zarar verir. 9. İktidarın oyunu içerideki tüm kurumsal kapasiteyi yok edebilir, ana ortaklarını kaybettirir ve özel sektörü de yıllarca içinde çıkamayacağı bir darboğaza sokabilir. 10. Gelişmiş dünyadan uzaklaşıp Rusya ve Çin’in ortağı olmak rasyonel değildir. Hem bu ülkeler Türkiye’ye çeşitli sebeplerle şüpheli bakıyorlar hem de Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu pazar, sermaye ve teknoloji transferi ihtiyacını karşılayamazlar.
Osman Kavala’nın tahliyesi için 10 ülkenin büyükelçileri ortak bir bildiriye imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hamleye o kadar kızdı ki Türkiye’nin gündemi bir anda ‘persona non grata’ söylemleriyle altüst oldu. Afrika ülkelerine ziyaretler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir anda Türkiye’nin en fazla ticaret hacmine sahip 10 ülkesine tavrı ne anlama geliyor?

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İletişim Başkanı Mustafa Mente, Erdoğan’ın istenmeyen adam ilan ettiği büyükelçilerin ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaret hacmini açıkladı. Ardından da “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı blöf mü, strateji mi” diye sordu.


1. Büyükelçilerinin kovulması talimatı verilen 10 ülke Türkiye’nin ihracat, turizm ve yabancı sermaye rakamları içinde neyi ifade eder, CB Erdoğan’ın geliştirdiği alternatifler nerelerdir? Blöf mü, strateji mi?İşte Mustafa Mente’nin twitter’dan yayınladığı kısa ancak derin o analizi:

2. ABD, Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda bu yılki ihracatımızın % 25,44’ünu satın alıyorlar. Almanya 1., ABD 2., Fransa 7., Hollanda 8. en büyük pazarımız.

3. CB Erdoğan 10 gelişmiş ülkenin büyükelçilerinin istenmediğini Afrika seyahatinde açıkladı. CB Erdoğan’ın en son ziyaret ettiği Angola, Togo ve Nijerya’nın ihracatımızdaki payı % 0,58. Yani neredeyse istatistiki hata düzeyindeler.


5. Türkiye’deki yabancı sermaye stokuna baktığımızda ise 2002 yılından bu yana ülkeye 170 milyar USD doğrudan yabancı sermaye girmiş. Bu stokun % 36,20’sini bu 10 ülke oluşturuyor. Son gidilen üç Afrika ülkesinin Türkiye’de kayıtlara giren herhangi bir yatırımı yok.4. Turizm için verilerin sağlıklı olması açısından pandemi öncesi 2019 rakamlarından bakarsak; on ülke gelen turistin % 19,6’sını oluşturuyor. Nijerya, Togo ve Angola’nın olduğu diğer diğer Afrika ülkeleri grubu ise % 0,07’lik bir paya sahip.

6. Türkiye ana ticaret, yatırım ve turizm ortakları ile ilişkilerini bozmayı göze alıp Afrika derinliklerinde pazar ve ortak aramaya niye gidiyor? Bana göre bir açıklaması var.

7. Türkiye irrasyoneli oynayarak ortaklarına “explode” ederse onların da etkileneceğini söylüyor. “Explode” dışa doğru patlamadır, ben batarsam hepiniz batarsınız anlamında.


Erdoğan’ın oyunu ülkeyi yıllarca içinden çıkamayacağı bir darboğaza sokabilir8. Türkiye krizinin derinleşmesinin Batı için bir sonucu olacaktır ama “implode” olma riski daha yüksektir. “Implode” içe dönük bir patlamadır ve içeride hasar yaratırken dışarıya az zarar verir.

9. İktidarın oyunu içerideki tüm kurumsal kapasiteyi yok edebilir, ana ortaklarını kaybettirir ve özel sektörü de yıllarca içinde çıkamayacağı bir darboğaza sokabilir.

10. Gelişmiş dünyadan uzaklaşıp Rusya ve Çin’in ortağı olmak rasyonel değildir. Hem bu ülkeler Türkiye’ye çeşitli sebeplerle şüpheli bakıyorlar hem de Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu pazar, sermaye ve teknoloji transferi ihtiyacını karşılayamazlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (