( (

Aile Hekimleri Zor Durumda

Sağlık 05.08.2021 - 13:39, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Aile Hekimleri Zor Durumda

Kamuoyunda bilindiği üzere 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği, aile hekimi arkadaşlarımızın aleyhine gelişen maddeler nedeniyle tepkilere sebebiyet verdi.
Yeni yönetmelikte sağlık çalışanları şiddetle karşılaştığında kendilerini savunmak için yapacağı eylemler sonucunda ceza almakla karşı karşıya kalmış olacaktır. İhtar ceza puan listesine eklenen bir madde sağlıkta şiddeti meşrulaştıran, teşvik eden bir görünümdedir. Bu durumun hekim arkadaşlarımız ile hastalar arasında gerginlik yaratmaktan başka bir işe yaramayacağı, hekime ve sağlık çalışanlarına şiddeti artıracağı kanaatini oluşturmaktadır. Katsayı değişikliği ile ilçelerde çalışan aile hekimlerine verilen sosyo gelişmişlik ücretinde %27 oranında azaltılmaya gidilmiştir. Bu tamamen ilçelerin zamanla değişen gelişmişliğinden bağımsız bir durumdur. Netice olarak aile hekimlerinin çok büyük bir bölümünün gelirinde %3 ile %15 arasında gelir kaybı yaşayacağını gösterirken, gelir kaybının yasallaştırılması manasına gelmektedir. Yeni yönetmelikte değişikliğe gidilen ihtar ceza puanı sistemi ile de sözleşme yenileme ve fesih yetkisi il sağlık müdürlüklerine verilmiş olup, açığa alma, sözleşme yenilememe gibi yetkiler kişilerin kararlarına bırakılmış olmuştur. Sözleşme imzalayan, soruşturmayı yapan ve sözleşmeyi fesih eden kurum aynı olması aile hekimliği iş güvencesini ortadan kaldıran ve aile hekimlerinin gelecek kaygısı yaratan bir çalışma ortamına sürüklenmelerine neden olacaktır.  Konya Tabip Odası olarak bizler, Pandemi sürecinde en önemli katkıyı sağlayan, birinci safta mücadele eden aile hekimi arkadaşlarımızın böylesi zor bir zamanda motivasyon eksikliğine neden olacak bu sözleşmenin kabul edilemez olduğunu savunuyoruz. Aile hekimi arkadaşlarımıza desteğimiz her zaman sürecek olup, her platformda konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Kamuoyunda bilindiği üzere 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği, aile hekimi arkadaşlarımızın aleyhine gelişen maddeler nedeniyle tepkilere sebebiyet verdi.

Yeni yönetmelikte sağlık çalışanları şiddetle karşılaştığında kendilerini savunmak için yapacağı eylemler sonucunda ceza almakla karşı karşıya kalmış olacaktır. İhtar ceza puan listesine eklenen bir madde sağlıkta şiddeti meşrulaştıran, teşvik eden bir görünümdedir. Bu durumun hekim arkadaşlarımız ile hastalar arasında gerginlik yaratmaktan başka bir işe yaramayacağı, hekime ve sağlık çalışanlarına şiddeti artıracağı kanaatini oluşturmaktadır.

Katsayı değişikliği ile ilçelerde çalışan aile hekimlerine verilen sosyo gelişmişlik ücretinde %27 oranında azaltılmaya gidilmiştir. Bu tamamen ilçelerin zamanla değişen gelişmişliğinden bağımsız bir durumdur. Netice olarak aile hekimlerinin çok büyük bir bölümünün gelirinde %3 ile %15 arasında gelir kaybı yaşayacağını gösterirken, gelir kaybının yasallaştırılması manasına gelmektedir.

Yeni yönetmelikte değişikliğe gidilen ihtar ceza puanı sistemi ile de sözleşme yenileme ve fesih yetkisi il sağlık müdürlüklerine verilmiş olup, açığa alma, sözleşme yenilememe gibi yetkiler kişilerin kararlarına bırakılmış olmuştur. Sözleşme imzalayan, soruşturmayı yapan ve sözleşmeyi fesih eden kurum aynı olması aile hekimliği iş güvencesini ortadan kaldıran ve aile hekimlerinin gelecek kaygısı yaratan bir çalışma ortamına sürüklenmelerine neden olacaktır.

 Konya Tabip Odası olarak bizler, Pandemi sürecinde en önemli katkıyı sağlayan, birinci safta mücadele eden aile hekimi arkadaşlarımızın böylesi zor bir zamanda motivasyon eksikliğine neden olacak bu sözleşmenin kabul edilemez olduğunu savunuyoruz. Aile hekimi arkadaşlarımıza desteğimiz her zaman sürecek olup, her platformda konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (