( (

CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Tunç; “Kadınlarımız Seçme ve Seçilme Hakkına Cumhuriyetimizle Birlikte Kavuştu.”

Gündem 06.12.2020 - 20:42, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Tunç; “Kadınlarımız Seçme ve Seçilme Hakkına Cumhuriyetimizle Birlikte Kavuştu.”

CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Şerife Tunç 5 Aralık Kadın Hakları günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Cumhuriyetimizin kurulmasıyla birlikte Türk kadınına Avrupa ülkelerinden 36 yıl öncesinde seçme ve seçilme hakkının tanındığını söyledi.
Cumhuriyetimizin Kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya ya örnek olacak kararıyla Türk Kadına seçme ve seçilme hakkının tanındığını belirten CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Şerife Tunç, “Bugün Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisinin kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımasını yıl dönümü. 5 arlık 1934 de anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye; Fransa ve İtalya dan 11, Romanya dan 12, Yunanistan 15, Bulgaristan dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 5 Aralık 1934’ de Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti ve seçim kanununda yapılan değişiklik ile bundan tam 86 yıl önce kadınlar en demokratik haklarına kavuştular. Toplumun yarısını oluşturan biz kadınların ihmal edildiği ve dikkate alınmadığı hiçbir çalışmanın başarı şansı yoktur. Toplumu kalkındırmanın ve geliştirmenin yolu sosyal hayatın her alanında kadınların desteklenmesi ve etkin bir şekilde yer alması ile mümkündür” dedi.   Kadın Temsiliyeti bakımından ülkemiz dünyada 118. sırada   Şerife Tunç ülkemizin kadın Temsiliyeti bakımından 118. sıra olduğunu dikkat çekerek, “5 Aralık 1934 yılında anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Ne yazık ki 86 yıl sonra istenen ilerleme sağlanamamış bugün kadın Temsiliyeti bakımından ülkemiz dünyada 118. sırada yer alıyor. 86 yıl önce tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük eden ve kadınların siyasal hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçen dünya lideri Mustafa Kemal Atatürk' ü bugün bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Kadınların her alanda eşit temsiliyetinin mümkün olacağı bir ülke isteği ile 5 Aralık kadın hakları günümüzü kutluyorum. Geçmişten bu güne kadar mücadele eden kadınların mücadelelerini daha ileriye taşıma kararlılığımızı buradan herkese duyuruyorum. Mücadele devam ediyor, edecek. Yaşasın kadınların birlikte her alanda var olma mücadeleleri” şeklinde konuştu.    
CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Şerife Tunç 5 Aralık Kadın Hakları günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Cumhuriyetimizin kurulmasıyla birlikte Türk kadınına Avrupa ülkelerinden 36 yıl öncesinde seçme ve seçilme hakkının tanındığını söyledi.

Cumhuriyetimizin Kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya ya örnek olacak kararıyla Türk Kadına seçme ve seçilme hakkının tanındığını belirten CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Şerife Tunç, “Bugün Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisinin kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımasını yıl dönümü. 5 arlık 1934 de anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye; Fransa ve İtalya dan 11, Romanya dan 12, Yunanistan 15, Bulgaristan dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 5 Aralık 1934’ de Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti ve seçim kanununda yapılan değişiklik ile bundan tam 86 yıl önce kadınlar en demokratik haklarına kavuştular.

Toplumun yarısını oluşturan biz kadınların ihmal edildiği ve dikkate alınmadığı hiçbir çalışmanın başarı şansı yoktur. Toplumu kalkındırmanın ve geliştirmenin yolu sosyal hayatın her alanında kadınların desteklenmesi ve etkin bir şekilde yer alması ile mümkündür” dedi.

 

Kadın Temsiliyeti bakımından ülkemiz dünyada 118. sırada

 

Şerife Tunç ülkemizin kadın Temsiliyeti bakımından 118. sıra olduğunu dikkat çekerek,

“5 Aralık 1934 yılında anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Ne yazık ki 86 yıl sonra istenen ilerleme sağlanamamış bugün kadın Temsiliyeti bakımından ülkemiz dünyada 118. sırada yer alıyor. 86 yıl önce tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük eden ve kadınların siyasal hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçen dünya lideri Mustafa Kemal Atatürk' ü bugün bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Kadınların her alanda eşit temsiliyetinin mümkün olacağı bir ülke isteği ile 5 Aralık kadın hakları günümüzü kutluyorum. Geçmişten bu güne kadar mücadele eden kadınların mücadelelerini daha ileriye taşıma kararlılığımızı buradan herkese duyuruyorum. Mücadele devam ediyor, edecek. Yaşasın kadınların birlikte her alanda var olma mücadeleleri” şeklinde konuştu.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (