Aile Hekimleri Zor Durumda

Yeni yönetmelikte sağlık çalışanları şiddetle karşılaştığında kendilerini savunmak için yapacağı eylemler sonucunda ceza almakla karşı karşıya kalmış olacaktır. İhtar ceza puan listesine eklenen bir madde sağlıkta şiddeti meşrulaştıran, teşvik eden bir görünümdedir. Bu durumun hekim arkadaşlarımız ile hastalar arasında gerginlik yaratmaktan başka bir işe yaramayacağı, hekime ve sağlık çalışanlarına şiddeti artıracağı kanaatini oluşturmaktadır.

Katsayı değişikliği ile ilçelerde çalışan aile hekimlerine verilen sosyo gelişmişlik ücretinde %27 oranında azaltılmaya gidilmiştir. Bu tamamen ilçelerin zamanla değişen gelişmişliğinden bağımsız bir durumdur. Netice olarak aile hekimlerinin çok büyük bir bölümünün gelirinde %3 ile %15 arasında gelir kaybı yaşayacağını gösterirken, gelir kaybının yasallaştırılması manasına gelmektedir.

Yeni yönetmelikte değişikliğe gidilen ihtar ceza puanı sistemi ile de sözleşme yenileme ve fesih yetkisi il sağlık müdürlüklerine verilmiş olup, açığa alma, sözleşme yenilememe gibi yetkiler kişilerin kararlarına bırakılmış olmuştur. Sözleşme imzalayan, soruşturmayı yapan ve sözleşmeyi fesih eden kurum aynı olması aile hekimliği iş güvencesini ortadan kaldıran ve aile hekimlerinin gelecek kaygısı yaratan bir çalışma ortamına sürüklenmelerine neden olacaktır.

 Konya Tabip Odası olarak bizler, Pandemi sürecinde en önemli katkıyı sağlayan, birinci safta mücadele eden aile hekimi arkadaşlarımızın böylesi zor bir zamanda motivasyon eksikliğine neden olacak bu sözleşmenin kabul edilemez olduğunu savunuyoruz. Aile hekimi arkadaşlarımıza desteğimiz her zaman sürecek olup, her platformda konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.