( (

Tahir ve Zühre İsmi Konya'da Yaşatılsın

Kültür Sanat 09.02.2021 - 16:44, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Tahir ve Zühre İsmi Konya'da Yaşatılsın

Selçukya Kültr Sanat Derneği tarafından düzenlenen online Selçukya Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Ozan Zührem mahlası ile tanınan şair ve yazar Saliha Değirmenci Yavaş oldu.
Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında ;Kadim bir medeniyete ve köklü bir tarihe sahip olan Konya'mız birçok değeri bünyesinde barındırmaktadır.Geçmişten günümüze nakledilen Leyla ile Mecnun ,Aslı ile Kerem,Ferhat ile Şirin gibi büyük aşk hikayelerinin kahramanlarından olan Tahir ile Zühre 'nin hikayesi de Konya'mızda geçmesine rağmen maalesef yeterince bilinmemektedir dedi. TAHİR VE ZÜHRE'NİN TÜRBESİ KONYA'DA Program Konuğu Saliha Değirmenci Yavaş ise yapmış olduğu konuşmada ;Tarihe mal olmuş bir çok aşk hikayesi gibi Tahir ve Zühre  de halkımız tarafından oldukça bilinen  bir aşk hikayesidir ama ne yazık ki bu hikayenin Konya'da geçtiğini ve Tahir ve Zühre'nin Türbesi Konya'nın en işlek en yerinde olmasına rağmen yeterince bilinmemektedir dedi. TAHİR VE ZÜHRE BİZİM FOLKLORUMUZDUR ! Uzun araştırmalar sonucu kaleme almış olduğu Tahir ve Zühre Konya Varyantı adlı eserini geçtiğimiz yıl yayımladığını belirten  Saliha Değirmenci,Tahir ve Zühre 'nin hikayesini şu cümlelerle özetledi; Zühre'nin babası Kahraman Bey çerilerine emir vererek Tahir'i bir sandığa koyup Beyşehir Gölü’ne attırmıştır. İçinde Tahir olan sandık Beyşehir Gölü’nde yüze yüze Kızıl Ada'ya gelmiştir. Kızıl Ada'da sebze yetiştiren Kurucuovalılar sandığı bulup Tahir'i kurtarmışlar ve Tahir altı sene Kurucuova'da yaşamıştır. Tahir'in Beyşehir Gölüne atıldığını duyan Zühre hastalanıp yataklara düşünce Tahir'den umudu kesilsin diye Zühre'yi Beyşehir Gölü’ne getirmişlerdir. Zühre'nin Beyşehir gölüne bakıp söylediği türküleri vardır. Tahir'in “Neden eller geldi Zühre'm gelmedi” isimli eserin iki dörtlüğü çok ünlü sanatçılarımız tarafından yıllardır okunuyor. Eserin tamamını derleyip bu kitabıma aldım. Tahir'in Beyşehir'de söylediği türküleri ve Konya'da bulunan Takkeli Dağ’a karşı söylediği türküleri hâlâ âşıklarımız tarafından okunmaktadır. Onun için Tahir ile Zühre bizim folklorümüz.      TAHİR VE ZÜHRE İSMİ KONYADA YAŞATILSIN Senede bir kere Tahir ile Zühre anma programı yaparsak  ve Türbenin karşısında bulunan Gedavet Parkının adı da TAHİR İLE ZÜHRE PARKI olarak adlandırırsak Konya'nın kültürüne katkımız olur. Bir de Gedavet parkının uygun bir yerine Tahir ile Zühre'nin temsili resimlerini alabilirsek ne kadar anlamlı olur '' diyen Saliha Değirmenci Yavaş Ozan Zühre'm, sevdaların kirlendiği bu zamanda sadece gençlerimizin değil ana babaların da Tahir ile Zühre'nin yaşadığı hayat hikâyelerinden ibret almaları gerektiğini vurguladı. AŞIKLAR BAYRAMININ TEMA'SI TAHİR VE ZÜHRE OLSUN Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ise Tahir ve Zühre'nin  her yönüyle  büyük bir zenginliğe sahip olan Konyamızın  fazla bilinmeyen bir değeri olduğunu ifade ederek inşallah bundan sonra düzenlenecek  Aşıklar Bayramı'nın Tahir ve Zühre temalı olmasını temenni ettiklerini dile getirdi. Program Saliha Değirmenci Yavaş'a günün anısına plaket takdim edilmesinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.    
Selçukya Kültr Sanat Derneği tarafından düzenlenen online Selçukya Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Ozan Zührem mahlası ile tanınan şair ve yazar Saliha Değirmenci Yavaş oldu.

Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında ;Kadim bir medeniyete ve köklü bir tarihe sahip olan Konya'mız birçok değeri bünyesinde barındırmaktadır.Geçmişten günümüze nakledilen Leyla ile Mecnun ,Aslı ile Kerem,Ferhat ile Şirin gibi büyük aşk hikayelerinin kahramanlarından olan Tahir ile Zühre 'nin hikayesi de Konya'mızda geçmesine rağmen maalesef yeterince bilinmemektedir dedi.

TAHİR VE ZÜHRE'NİN TÜRBESİ KONYA'DA

Program Konuğu Saliha Değirmenci Yavaş ise yapmış olduğu konuşmada ;Tarihe mal olmuş bir çok aşk hikayesi gibi Tahir ve Zühre  de halkımız tarafından oldukça bilinen  bir aşk hikayesidir ama ne yazık ki bu hikayenin Konya'da geçtiğini ve Tahir ve Zühre'nin Türbesi Konya'nın en işlek en yerinde olmasına rağmen yeterince bilinmemektedir dedi.

TAHİR VE ZÜHRE BİZİM FOLKLORUMUZDUR !

Uzun araştırmalar sonucu kaleme almış olduğu Tahir ve Zühre Konya Varyantı adlı eserini geçtiğimiz yıl yayımladığını belirten  Saliha Değirmenci,Tahir ve Zühre 'nin hikayesini şu cümlelerle özetledi; Zühre'nin babası Kahraman Bey çerilerine emir vererek Tahir'i bir sandığa koyup Beyşehir Gölü’ne attırmıştır. İçinde Tahir olan sandık Beyşehir Gölü’nde yüze yüze Kızıl Ada'ya gelmiştir. Kızıl Ada'da sebze yetiştiren Kurucuovalılar sandığı bulup Tahir'i kurtarmışlar ve Tahir altı sene Kurucuova'da yaşamıştır. Tahir'in Beyşehir Gölüne atıldığını duyan Zühre hastalanıp yataklara düşünce Tahir'den umudu kesilsin diye Zühre'yi Beyşehir Gölü’ne getirmişlerdir. Zühre'nin Beyşehir gölüne bakıp söylediği türküleri vardır. Tahir'in “Neden eller geldi Zühre'm gelmedi” isimli eserin iki dörtlüğü çok ünlü sanatçılarımız tarafından yıllardır okunuyor. Eserin tamamını derleyip bu kitabıma aldım. Tahir'in Beyşehir'de söylediği türküleri ve Konya'da bulunan Takkeli Dağ’a karşı söylediği türküleri hâlâ âşıklarımız tarafından okunmaktadır. Onun için Tahir ile Zühre bizim folklorümüz. 

 

 

TAHİR VE ZÜHRE İSMİ KONYADA YAŞATILSIN

Senede bir kere Tahir ile Zühre anma programı yaparsak  ve Türbenin karşısında bulunan Gedavet Parkının adı da TAHİR İLE ZÜHRE PARKI olarak adlandırırsak Konya'nın kültürüne katkımız olur. Bir de Gedavet parkının uygun bir yerine Tahir ile Zühre'nin temsili resimlerini alabilirsek ne kadar anlamlı olur '' diyen Saliha Değirmenci Yavaş Ozan Zühre'm, sevdaların kirlendiği bu zamanda sadece gençlerimizin değil ana babaların da Tahir ile Zühre'nin yaşadığı hayat hikâyelerinden ibret almaları gerektiğini vurguladı.

AŞIKLAR BAYRAMININ TEMA'SI TAHİR VE ZÜHRE OLSUN

Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ise Tahir ve Zühre'nin  her yönüyle  büyük bir zenginliğe sahip olan Konyamızın  fazla bilinmeyen bir değeri olduğunu ifade ederek inşallah bundan sonra düzenlenecek  Aşıklar Bayramı'nın Tahir ve Zühre temalı olmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Program Saliha Değirmenci Yavaş'a günün anısına plaket takdim edilmesinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (