( (

Naci Ağbal: Para Politikası Şeffaf Olacak

Ekonomi 09.11.2020 - 14:57, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Naci Ağbal: Para Politikası Şeffaf Olacak

İki gün önce atanan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'dan ilk açıklama geldi: Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, iki gün önce Merkez'in başına getirilen Naci Ağbal'dan peş peşe açıklamalar geldi. İki gün önce atanan Merkez Bankası Başkanı Ağbal "Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir" dedi.  İLK PPK TOPLANTISI 19 KASIM'DA Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası olarak temel amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını vurguladı. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişimin güçlendirileceğinin belirten Ağbal "19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır." ifadelerini kullandı. "AĞBAL, ALBAYRAK'IN DENGELEYEN İSİM" Bu arada Bakan Albayrak ile Naci Ağbal'ın arasında görüş farklıkları olduğunu, Ağbal'ın Merkez'in başına getirilmesinden Albayrak'ın rahatsız olduğu iddia edilmişti.  Gazeteci Murat Yetkin, Merkez Bankası ile ilgili yazdığı yazıda "Gerekçe daha önce yine kendi tercihiyle göreve getirilen Murat Çetinkaya’nın faizleri yeterince düşürmemesi idi. Uysal'ın yerine Erdoğan'ın elinde kalan, açık konuşalım en ağır ekonomi topu olan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. Ağbal, Cumhurbaşkanının Hazine ve Maliye Bakanı damadı Berat Albayrak'ın icraatını dengeleyen isim olarak biliniyordu" ifadelerini kullanmıştı.  BANKA MÜDÜRLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ Öte yandan Naci Ağbal'ın dün banka genel müdürleri ile bir toplantı gerçekleştiği belirtildi.  Bloomberg HT'de yer alan habere göre, toplantıya Türkiye Bankalar Birliği yönetiminde bulunan bankaların genel müdürlerinin katıldığı öğrenildi. Üst düzey bankacılar, toplantıda karşılıklı genel ekonomik değerlendirmelerin yapıldığı ve bilgi alışverişinde bulunulduğunu söyledi. NE OLMUŞTU? Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, gece yarısı operasyonunla görevinden alınmış yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atanmıştı. Uysal'ın görevden alınıp yerine Ağbal'ın getirilmesine hem muhalefet hem de ekonomistler çok sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 'laf dinlemediği gerekçesiyle' görevden alınan Murat Çetinkaya'nın yerine 6 Temmuz 2019'da Murat Uysal atanmıştı.
İki gün önce atanan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'dan ilk açıklama geldi: Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, iki gün önce Merkez'in başına getirilen Naci Ağbal'dan peş peşe açıklamalar geldi.

İki gün önce atanan Merkez Bankası Başkanı Ağbal "Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir" dedi. 

İLK PPK TOPLANTISI 19 KASIM'DA

Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası olarak temel amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını vurguladı.

Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişimin güçlendirileceğinin belirten Ağbal "19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır." ifadelerini kullandı.

"AĞBAL, ALBAYRAK'IN DENGELEYEN İSİM"

Bu arada Bakan Albayrak ile Naci Ağbal'ın arasında görüş farklıkları olduğunu, Ağbal'ın Merkez'in başına getirilmesinden Albayrak'ın rahatsız olduğu iddia edilmişti. 

Gazeteci Murat Yetkin, Merkez Bankası ile ilgili yazdığı yazıda "Gerekçe daha önce yine kendi tercihiyle göreve getirilen Murat Çetinkaya’nın faizleri yeterince düşürmemesi idi. Uysal'ın yerine Erdoğan'ın elinde kalan, açık konuşalım en ağır ekonomi topu olan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. Ağbal, Cumhurbaşkanının Hazine ve Maliye Bakanı damadı Berat Albayrak'ın icraatını dengeleyen isim olarak biliniyordu" ifadelerini kullanmıştı. 

BANKA MÜDÜRLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Öte yandan Naci Ağbal'ın dün banka genel müdürleri ile bir toplantı gerçekleştiği belirtildi. 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, toplantıya Türkiye Bankalar Birliği yönetiminde bulunan bankaların genel müdürlerinin katıldığı öğrenildi.

Üst düzey bankacılar, toplantıda karşılıklı genel ekonomik değerlendirmelerin yapıldığı ve bilgi alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, gece yarısı operasyonunla görevinden alınmış yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atanmıştı.

Uysal'ın görevden alınıp yerine Ağbal'ın getirilmesine hem muhalefet hem de ekonomistler çok sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 'laf dinlemediği gerekçesiyle' görevden alınan Murat Çetinkaya'nın yerine 6 Temmuz 2019'da Murat Uysal atanmıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (