( (

Lyrbe Antik Kenti'ne Tarihi ve Temiz Havasıyla Ziyaretçi Çekiyor

Turizm 11.12.2020 - 15:39, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Lyrbe Antik Kenti'ne Tarihi ve Temiz Havasıyla Ziyaretçi Çekiyor

Manavgat'a 78 kilometre uzaklıkta Bucakşeyhler köyünde bulunan Lyrbe Antik Kenti, ormanlık bir alanı ve tarihi kimliğiyle ziyaretçi akınına uğruyor.
Manavgat'a 78 kilometre uzaklıkta Bucakşeyhler köyünde ormanlık alanda bulunan Lyrbe Antik Kenti’ni, pandemi döneminde yeşil alan, temiz hava arayanlar doldurdu. Side Müzesi'ne bağlı tarihi ören yeri Lyrbe nin tanıtımını Bucakşeyhler köyünde bulunan Poyraz çiftliğinde yaşayan ünlü manken ve oyuncu Tuğba Özay, yaptığı çekimlerle tanıtıyor. PROF. DR. JALE İNAN GÜN YÜZÜNE ÇıKARDı Bucakşeyhler köyü muhtarı Salih Özer, köyleri sınırları içinde olan Lyrbe Antik Kenti'nin yolu yapıldıktan sonra ziyaretlerin arttığını söyledi. muhtar Salih Özer, köylerinin sınırları içinde olan Lyrbe'nin gün yüzüne çıkmasında Türkiye'nin ilk kadın arkeologu Prof. Dr. Jale İnan'ın 1972-1979 yılları arasında yaptığı kazı çalışmasıyla çıktığını belirtti. BİR ÇOK ETKİNLİK YAPILDI Muhtar Salih Özer şunları analttı:''Eski tarih kayıtlarında yanlışlıkla Seleukeia ismi yanlış geçmiştir. Prof. Dr. Jale İnan'ın çabalarıyla Lyrbe Antik Kenti’nin tanınması sağlandı. Geçtiğimiz yıllarda Lyrbe Antik Kenti yapılan dağ bisikleti şampiyonası, Oryantiring şampiyonası ve trekking ile Nordic Walking (İskandinav Yürüyüşü) turları Lyrbe nin dünyada tanınmasını sağlandı. Pandemi döneminde ormanlık alan içinde olması nedeniyle ailelerin uğrayıp temiz hava aldıkları yer oldu.” MANKEN TUĞBA ÖZAY TANITIYOR Manken oyuncu Tuğba Özay, Lyrbe Antik Kenti’nin yaşadığı köyün sınırları içinde olduğunu belirterek, ''3000 bin yıl önce yapılan yapılar günümüze kadar yıkılmadan ayakta duruyor. Günümüzün yapıları ise bırakın 3000 yılı 30 yılı zor çıkarıyor '' dedi. PANDEMİ DÖNEMİNİN GÖZDESİ Manavgat'ta yaşayan Davut Ertan ve Saliye Sert çifti, eşi, iki çocuğuyla ayda bir Lyrbe Antik Kent gelerek gezdiklerini söyledi. Lyrbe Antik Kenti’nin Side Antik Kenti kadar tanınmamasına rağmen orman içinde olması ve temiz havasıyla aileler için cazip hale geldiğini anlatarak “Pandemi döneminde Lyrbe Antik Kent Manavgatlıların nefes aldığı tarihi ören yeri oldu” dedi.   LYRBE ANTİK KENTİ HAKKINDA Helenistik çağda (MÖ. 3.yy’da) kurulan Seleukeia ise bir liman şehriydi ve muhtemelen Side’nin batısında kıyıda yer almaktaydı. Lyrbe’de ise ele geçen en eski buluntular daha önceye, Klasik Çağa aittir. Lyrbe’de bulunan Side dilinde yazıtlar, bu yerleşimin antik çağda Side kentiyle aynı halk tarafından iskan edildiğine işaret ediyor. Şehirde bugün görülebilen kalıntılar Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Bunlar arasında Sur duvarları, Pamphylia bölgesinin en iyi korunmuş Agorası, hamam, tapınaklar, sarnıçlar, kilise ve mezar yapıları yer alıyor. 1972-1979 yılları arasında Prof. Dr. Jale İnan başkanlığında İstanbul Üniversitesi ekibi tarafından şehirde sürdürülen kazılarda bulunan heykeltıraşlık eserleri ve mozaikler bugün Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Daha sonraki yıllarda şehirden tesadüfen bulunan çeşitli eserler ise Side Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyor. ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN  
Manavgat'a 78 kilometre uzaklıkta Bucakşeyhler köyünde bulunan Lyrbe Antik Kenti, ormanlık bir alanı ve tarihi kimliğiyle ziyaretçi akınına uğruyor.

Manavgat'a 78 kilometre uzaklıkta Bucakşeyhler köyünde ormanlık alanda bulunan Lyrbe Antik Kenti’ni, pandemi döneminde yeşil alan, temiz hava arayanlar doldurdu.

Side Müzesi'ne bağlı tarihi ören yeri Lyrbe nin tanıtımını Bucakşeyhler köyünde bulunan Poyraz çiftliğinde yaşayan ünlü manken ve oyuncu Tuğba Özay, yaptığı çekimlerle tanıtıyor.

lyrbe-antik-kenti,.jpg

PROF. DR. JALE İNAN GÜN YÜZÜNE ÇıKARDı
Bucakşeyhler köyü muhtarı Salih Özer, köyleri sınırları içinde olan Lyrbe Antik Kenti'nin yolu yapıldıktan sonra ziyaretlerin arttığını söyledi. muhtar Salih Özer, köylerinin sınırları içinde olan Lyrbe'nin gün yüzüne çıkmasında Türkiye'nin ilk kadın arkeologu Prof. Dr. Jale İnan'ın 1972-1979 yılları arasında yaptığı kazı çalışmasıyla çıktığını belirtti.

lyrbe-antik-kenti,-002.jpg

BİR ÇOK ETKİNLİK YAPILDI
Muhtar Salih Özer şunları analttı:''Eski tarih kayıtlarında yanlışlıkla Seleukeia ismi yanlış geçmiştir. Prof. Dr. Jale İnan'ın çabalarıyla Lyrbe Antik Kenti’nin tanınması sağlandı. Geçtiğimiz yıllarda Lyrbe Antik Kenti yapılan dağ bisikleti şampiyonası, Oryantiring şampiyonası ve trekking ile Nordic Walking (İskandinav Yürüyüşü) turları Lyrbe nin dünyada tanınmasını sağlandı. Pandemi döneminde ormanlık alan içinde olması nedeniyle ailelerin uğrayıp temiz hava aldıkları yer oldu.”

lyrbe-antik-kenti,-003.jpg

MANKEN TUĞBA ÖZAY TANITIYOR
Manken oyuncu Tuğba Özay, Lyrbe Antik Kenti’nin yaşadığı köyün sınırları içinde olduğunu belirterek, ''3000 bin yıl önce yapılan yapılar günümüze kadar yıkılmadan ayakta duruyor. Günümüzün yapıları ise bırakın 3000 yılı 30 yılı zor çıkarıyor '' dedi.


lyrbe-antik-kenti,-001.jpg

PANDEMİ DÖNEMİNİN GÖZDESİ
Manavgat'ta yaşayan Davut Ertan ve Saliye Sert çifti, eşi, iki çocuğuyla ayda bir Lyrbe Antik Kent gelerek gezdiklerini söyledi. Lyrbe Antik Kenti’nin

Side Antik Kenti kadar tanınmamasına rağmen orman içinde olması ve temiz havasıyla aileler için cazip hale geldiğini anlatarak “Pandemi döneminde Lyrbe Antik Kent Manavgatlıların nefes aldığı tarihi ören yeri oldu” dedi.
 

lyrbe-antik-kenti,-004.jpg

LYRBE ANTİK KENTİ HAKKINDA
Helenistik çağda (MÖ. 3.yy’da) kurulan Seleukeia ise bir liman şehriydi ve muhtemelen Side’nin batısında kıyıda yer almaktaydı. Lyrbe’de ise ele geçen en eski buluntular daha önceye, Klasik Çağa aittir. Lyrbe’de bulunan Side dilinde yazıtlar, bu yerleşimin antik çağda Side kentiyle aynı halk tarafından iskan edildiğine işaret ediyor.
Şehirde bugün görülebilen kalıntılar Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Bunlar arasında Sur duvarları, Pamphylia bölgesinin en iyi korunmuş Agorası, hamam, tapınaklar, sarnıçlar, kilise ve mezar yapıları yer alıyor.
1972-1979 yılları arasında Prof. Dr. Jale İnan başkanlığında İstanbul Üniversitesi ekibi tarafından şehirde sürdürülen kazılarda bulunan heykeltıraşlık eserleri ve mozaikler bugün Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Daha sonraki yıllarda şehirden tesadüfen bulunan çeşitli eserler ise Side Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (