( (

Konya’da Ulaşım Zammı Öğrenci ve Vatandaşın Cebini Yakacak: Tek Yön Biletine %35 Zam!

Bölge (Haber Merkezi) - | 03.02.2025 - 12:27, Güncelleme: 03.02.2025 - 12:27
 

Konya’da Ulaşım Zammı Öğrenci ve Vatandaşın Cebini Yakacak: Tek Yön Biletine %35 Zam!

Konya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım ücretlerine yaptığı zamla öğrenciler ve vatandaşların bütçesini sarsacak bir karara imza attı. Öğrenci tek yön ücreti 5 TL’den 6,75 TL’ye, tam bilet ise 13 TL’den 17,50 TL’ye yükseltildi. Zam oranı, öğrenciler için %35, tam bilet için %35’e yakın artış anlamına geliyor. Abonman ücretlerinde de benzer bir sıçrama yaşanırken, öğrenci abonman 220 TL’den 290 TL’ye, tam abonman ise 850 TL’den 1.150 TL’ye çıkarıldı.
"Bu Zamlar Gelirle Oranlı Değil" Tepkisi Özellikle öğrenciler ve düşük gelirli aileler, yeni ücretleri "kabul edilemez" bulduklarını belirterek tepki gösterdi. Konya’da üniversite öğrencisi olan Ayşe Yılmaz, "Aylık abonman 70 TL zamlanmış. Asgari ücretli bir ailenin çocuğuyum, bu artış bütçemi altüst ediyor" ifadelerini kullandı. İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Konya Şubesi ise, "Ücretler enflasyonun gerisinde kalırken, ulaşım maliyetindeki bu sıçrama, emekçiyi daha da yoksullaştırıyor" açıklaması yaptı. Belediye: "Maliyetler Arttı, Zam Kaçınılmazdı" Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, zammın gerekçesini "yakıt maliyetleri, araç bakım masrafları ve personel giderlerindeki artış" olarak açıkladı. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, "Kaliteli ve kesintisiz hizmet için zam kaçınılmazdı" denildi. Ancak vatandaşlar, "Hizmet kalitesi ile ücret artışı paralel değil" eleştirisiyle karşılık verdi. Ekonomistler Uyarıyor: "Ulaşım Enflasyonu Tetikler" Ekonomi uzmanları, toplu ulaşım zamlarının enflasyon üzerinde domino etkisi yaratacağına dikkat çekti. Konya Ticaret Odası’ndan bir yetkili, "Ulaşım maliyetindeki artış, hem esnafın üretim girdilerini hem de çalışanların işe erişimini zorlaştıracak. Bu, fiyatlar genel seviyesini yukarı çeker" değerlendirmesini yaptı. Abonman Zamları Yıllık Maliyeti Fırlattı Öğrenci abonman: Aylık 290 TL ile yıllık maliyet 3.480 TL’ye, Tam abonman: Aylık 1.150 TL ile yıllık 13.800 TL’ye ulaştı. Bu rakamlar, asgari ücretlinin brüt maaşının neredeyse %85’ini aşarak, ulaşımın artık "lüks" haline geldiği yorumlarına yol açtı. Çözüm Talebi: "Sosyal Devlet Hassasiyeti Bekliyoruz" Konya’da sivil toplum kuruluşları ve öğrenci dernekleri, belediyeden ücretsiz ulaşım kotası veya gelire endeksli tarife talebini yineledi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi, "Ulaşım bir temel haktır. Zam yerine, alternatif finansman modelleri geliştirilmeli" çağrısı yaptı. Zamlar Ne Zaman Yürürlüğe Girecek? Yeni tarifelerin bugün uygulanmaya başlduğu öğrenildi. Vatandaşlar, "Cebimizdeki son kuruş da ulaşıma gidecek" söylemiyle tepkisini sürdürüyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım ücretlerine yaptığı zamla öğrenciler ve vatandaşların bütçesini sarsacak bir karara imza attı. Öğrenci tek yön ücreti 5 TL’den 6,75 TL’ye, tam bilet ise 13 TL’den 17,50 TL’ye yükseltildi. Zam oranı, öğrenciler için %35, tam bilet için %35’e yakın artış anlamına geliyor. Abonman ücretlerinde de benzer bir sıçrama yaşanırken, öğrenci abonman 220 TL’den 290 TL’ye, tam abonman ise 850 TL’den 1.150 TL’ye çıkarıldı.

"Bu Zamlar Gelirle Oranlı Değil" Tepkisi

Özellikle öğrenciler ve düşük gelirli aileler, yeni ücretleri "kabul edilemez" bulduklarını belirterek tepki gösterdi. Konya’da üniversite öğrencisi olan Ayşe Yılmaz, "Aylık abonman 70 TL zamlanmış. Asgari ücretli bir ailenin çocuğuyum, bu artış bütçemi altüst ediyor" ifadelerini kullandı. İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Konya Şubesi ise, "Ücretler enflasyonun gerisinde kalırken, ulaşım maliyetindeki bu sıçrama, emekçiyi daha da yoksullaştırıyor" açıklaması yaptı.

Belediye: "Maliyetler Arttı, Zam Kaçınılmazdı"
Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, zammın gerekçesini "yakıt maliyetleri, araç bakım masrafları ve personel giderlerindeki artış" olarak açıkladı. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, "Kaliteli ve kesintisiz hizmet için zam kaçınılmazdı" denildi. Ancak vatandaşlar, "Hizmet kalitesi ile ücret artışı paralel değil" eleştirisiyle karşılık verdi.

Ekonomistler Uyarıyor: "Ulaşım Enflasyonu Tetikler"
Ekonomi uzmanları, toplu ulaşım zamlarının enflasyon üzerinde domino etkisi yaratacağına dikkat çekti. Konya Ticaret Odası’ndan bir yetkili, "Ulaşım maliyetindeki artış, hem esnafın üretim girdilerini hem de çalışanların işe erişimini zorlaştıracak. Bu, fiyatlar genel seviyesini yukarı çeker" değerlendirmesini yaptı.

Abonman Zamları Yıllık Maliyeti Fırlattı

  • Öğrenci abonman: Aylık 290 TL ile yıllık maliyet 3.480 TL’ye,
  • Tam abonman: Aylık 1.150 TL ile yıllık 13.800 TL’ye ulaştı.
    Bu rakamlar, asgari ücretlinin brüt maaşının neredeyse %85’ini aşarak, ulaşımın artık "lüks" haline geldiği yorumlarına yol açtı.

Çözüm Talebi: "Sosyal Devlet Hassasiyeti Bekliyoruz"
Konya’da sivil toplum kuruluşları ve öğrenci dernekleri, belediyeden ücretsiz ulaşım kotası veya gelire endeksli tarife talebini yineledi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi, "Ulaşım bir temel haktır. Zam yerine, alternatif finansman modelleri geliştirilmeli" çağrısı yaptı.

Zamlar Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Yeni tarifelerin bugün uygulanmaya başlduğu öğrenildi. Vatandaşlar, "Cebimizdeki son kuruş da ulaşıma gidecek" söylemiyle tepkisini sürdürüyor.

Konya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (