( (

Gurbetçi Gençlerin Aldığı Diplomalar Ve Denklik Sorunu Meclis Gündeminde!

Gündem 16.03.2021 - 16:39, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Gurbetçi Gençlerin Aldığı Diplomalar Ve Denklik Sorunu Meclis Gündeminde!

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Almanya’da herhangi bir meslek eğitimini başarı ile tamamlayarak diploma almaya hak kazanmış olan meslek mezunu gençlerin diplomalarına Türkiye’de denklik verilmemesi konusunu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.
Söz konusu eğitim, mahiyeti ve süresi itibari ile lise düzeyine denk gelmesine rağmen mezunlarına Türkiye’de “ortaokul mezunu” hakları tanındığını ifade edine Karaduman, yaşanan mağduriyeti şu şekilde aktardı: ‘’Yaklaşık olarak 12-12,5 yıllık bir eğitim sürecinden geçerek teorik ve pratik dersleri tamamlamış, meslekleri konusunda iş tecrübesine sahip gençlerimizin tabi olduğu bu uygulama çeşitli mağduriyetler doğurmaktadır. Meslek eğitimi mezunları, Türkiye’de lise mezunlarına denk sayılmak suretiyle lise denklik diploması almalı ve bununla üniversitelere yabancı öğrenci statüsünde kayıt yaptırabilmelidirler. Bu durum, Avrupa’daki insanımızın Türkiye’de eğitimine devam etmesini sağlayacağı gibi ülkemiz için de çeşitli kazançlar sağlayacaktır. Bu yöndeki hak kayıplarının önüne geçmek amacıyla meslek eğitimi denkliğinin sağlanması için gerekli düzenlemelerin ivedi bir şekilde yapılması gerekmektedir.’’ Karaduman, yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği önergede Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, ‘’Almanya’daki gurbetçi gençlerin mesleki eğitimlerini tamamlamış ve diploma almaya hak kazanmış olmalarına rağmen ülkemizde “ortaokul mezunu” sayılmalarının sebebi, denklik sorununun yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesi hususunda Bakanlığın bir çalışmasının olup olmadığı ve gurbetçi gençlerin mesleki alanda edindikleri bilgi ve tecrübenin ülkemize aktarılması, Almanya ile Türkiye arasında bu doğrultuda etkileşimin sağlanması amacıyla Bakanlığın uhdesinde   çalışma yapılıp yapılmadığı’’ sorularını yöneltti.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Almanya’da herhangi bir meslek eğitimini başarı ile tamamlayarak diploma almaya hak kazanmış olan meslek mezunu gençlerin diplomalarına Türkiye’de denklik verilmemesi konusunu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Söz konusu eğitim, mahiyeti ve süresi itibari ile lise düzeyine denk gelmesine rağmen mezunlarına Türkiye’de “ortaokul mezunu” hakları tanındığını ifade edine Karaduman, yaşanan mağduriyeti şu şekilde aktardı:

‘’Yaklaşık olarak 12-12,5 yıllık bir eğitim sürecinden geçerek teorik ve pratik dersleri tamamlamış, meslekleri konusunda iş tecrübesine sahip gençlerimizin tabi olduğu bu uygulama çeşitli mağduriyetler doğurmaktadır. Meslek eğitimi mezunları, Türkiye’de lise mezunlarına denk sayılmak suretiyle lise denklik diploması almalı ve bununla üniversitelere yabancı öğrenci statüsünde kayıt yaptırabilmelidirler. Bu durum, Avrupa’daki insanımızın Türkiye’de eğitimine devam etmesini sağlayacağı gibi ülkemiz için de çeşitli kazançlar sağlayacaktır. Bu yöndeki hak kayıplarının önüne geçmek amacıyla meslek eğitimi denkliğinin sağlanması için gerekli düzenlemelerin ivedi bir şekilde yapılması gerekmektedir.’’

Karaduman, yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği önergede Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, ‘’Almanya’daki gurbetçi gençlerin mesleki eğitimlerini tamamlamış ve diploma almaya hak kazanmış olmalarına rağmen ülkemizde “ortaokul mezunu” sayılmalarının sebebi, denklik sorununun yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesi hususunda Bakanlığın bir çalışmasının olup olmadığı ve gurbetçi gençlerin mesleki alanda edindikleri bilgi ve tecrübenin ülkemize aktarılması, Almanya ile Türkiye arasında bu doğrultuda etkileşimin sağlanması amacıyla Bakanlığın uhdesinde   çalışma yapılıp yapılmadığı’’ sorularını yöneltti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (