( (

Çocukların Teknoloji İle Hayat Dengesini Kurması İçin 5 İpucu

Yaşam 02.05.2017 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

Çocukların Teknoloji İle Hayat Dengesini Kurması İçin 5 İpucu

Küçük çocuklar teknolojiyi nasıl kullanacaklarını ailelerinden öğrenmeye başlıyorlar ve teknolojik cihazlara ayrılan zaman ile gerçek yaşam arasındaki dengeyi erken yaşta kurabilmelerini sağlamak gerekiyor. Pek çok çocuk, anne ve babasını dakikalarca telefonda konuşmasına tanık oluyor. Ebeveynler çocuklarının yanında e-postalarına yanıt verirken ya da sosyal medya hesaplarıyla meşgul olurken çocuklarının bu durumdan olumsuz yönde etkilenebileceklerini unutuyor. 8 ila 18 yaşında çocuk sahibi 2 bin ebeveyn üzerinde yapılan araştırmaya göre bu ebeveynler bir gün içerisinde ortalama 9 saat 22 dakikasını mesajlaşma, internette gezinme, havayı kontrol etme gibi faaliyetler için ekran karşısında geçiriyor. Boston Sağlık Merkezi’nin, bir restoranda ailelerin cep telefonlarını kullandıklarında birbiriyle nasıl etkileşim kurduğuna yönelik araştırması, cihazlarına fazlasıyla gömülen ebeveynlerin, çocuklarının ilgi isteyen davranışlarına sert bir şekilde karşılık verdiklerini ortaya koyuyor. Yazar Catherine Steiner-Adair, “Dijital Çağda Çocuk ve Aile İlişkilerini Korumak” adlı kitabında, çocukların çoğunlukla ailelerinin dikkatini çekebilmek için cihazlarla rekabet etmek zorunda hissettiklerini belirtiyor. Peki, teknolojik cihazlara ayrılan zaman ile gerçek yaşam arasındaki dengeyi kurmak için nasıl bir yol izlenmeli? MediaMarkt dengeyi bulmak için 5 öneriyi sıralıyor. Çocuklarınıza örnek olun. Çocuklar etrafınızdayken, onların cihazları ve teknolojiyi nasıl kullanmalarını istiyorsanız o şekilde kullanın. Örneğin, mobil cihazları yemek masasından uzak tutun, izlenmediği zamanlarda TV’yi kapatın. İyi alışkanlıklar oluşturmaya erken yaşta başlayın. Cihazları ve teknolojiyi sağlıklı kullanmanın yolu, kullanıma sınırlar getirip bu kurallara bağlı kalmaktır. Çocuklarınızın ekran karşısında geçirdiği zamana sınır getirmeye onlar henüz küçükken başlayın. Örneğin, yatmadan en az bir saat önce bilgisayar, telefon ya da tablet ekranına bakmamasını sağlayın. Zira ekranların yaydığı ışık, uyku için gerekli olan melatonin hormonunun salgılanmasına engel oluyor. TV’yi birlikte izleyin, oyunları birlikte oynayın. İçerik hakkındaki fikirlerini sorun. Kendi fikirlerinizi onunla paylaşın. Yaşı daha büyük çocuklarınızla daha yakın bir ilişki kurmak ve onların teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için tablet ya da oyun konsollarındaki oyunları birlikte oynamayı deneyin. Böylece oyunları zamanında sonlandırmak daha kolay olacaktır. Dikkatlerini dağıtacak şeyleri minimumda tutun. Ödevlerini yapmaları gerektiğinde onlara muhtemelen telefonlarını kapatmaları gerektiğini söylüyorsunuzdur. Aynı şeyi kendiniz de yapın. Telefonunuzun sesini kısın ya da tamamen kapatın. Çocuklarınıza daha fazla vakit ayırın. Pek çok anne baba, kendilerini işlerini sürekli olarak takip etmek zorunda hisseder. Ancak bu durum gereksiz bir stres yaratmanın yanı sıra gerçekçi de değildir. İş ve özel hayatınızı ayırarak çocuğunuzla paylaşımınızı artırdığınız gerçek zamanlar yaratın.

Küçük çocuklar teknolojiyi nasıl kullanacaklarını ailelerinden öğrenmeye başlıyorlar ve teknolojik cihazlara ayrılan zaman ile gerçek yaşam arasındaki dengeyi erken yaşta kurabilmelerini sağlamak gerekiyor. Pek çok çocuk, anne ve babasını dakikalarca telefonda konuşmasına tanık oluyor. Ebeveynler çocuklarının yanında e-postalarına yanıt verirken ya da sosyal medya hesaplarıyla meşgul olurken çocuklarının bu durumdan olumsuz yönde etkilenebileceklerini unutuyor.


8 ila 18 yaşında çocuk sahibi 2 bin ebeveyn üzerinde yapılan araştırmaya göre bu ebeveynler bir gün içerisinde ortalama 9 saat 22 dakikasını mesajlaşma, internette gezinme, havayı kontrol etme gibi faaliyetler için ekran karşısında geçiriyor. Boston Sağlık Merkezi’nin, bir restoranda ailelerin cep telefonlarını kullandıklarında birbiriyle nasıl etkileşim kurduğuna yönelik araştırması, cihazlarına fazlasıyla gömülen ebeveynlerin, çocuklarının ilgi isteyen davranışlarına sert bir şekilde karşılık verdiklerini ortaya koyuyor. Yazar Catherine Steiner-Adair, “Dijital Çağda Çocuk ve Aile İlişkilerini Korumak” adlı kitabında, çocukların çoğunlukla ailelerinin dikkatini çekebilmek için cihazlarla rekabet etmek zorunda hissettiklerini belirtiyor.


Peki, teknolojik cihazlara ayrılan zaman ile gerçek yaşam arasındaki dengeyi kurmak için nasıl bir yol izlenmeli? MediaMarkt dengeyi bulmak için 5 öneriyi sıralıyor.


Çocuklarınıza örnek olun. Çocuklar etrafınızdayken, onların cihazları ve teknolojiyi nasıl kullanmalarını istiyorsanız o şekilde kullanın. Örneğin, mobil cihazları yemek masasından uzak tutun, izlenmediği zamanlarda TV’yi kapatın.


İyi alışkanlıklar oluşturmaya erken yaşta başlayın. Cihazları ve teknolojiyi sağlıklı kullanmanın yolu, kullanıma sınırlar getirip bu kurallara bağlı kalmaktır. Çocuklarınızın ekran karşısında geçirdiği zamana sınır getirmeye onlar henüz küçükken başlayın. Örneğin, yatmadan en az bir saat önce bilgisayar, telefon ya da tablet ekranına bakmamasını sağlayın. Zira ekranların yaydığı ışık, uyku için gerekli olan melatonin hormonunun salgılanmasına engel oluyor.


TV’yi birlikte izleyin, oyunları birlikte oynayın. İçerik hakkındaki fikirlerini sorun. Kendi fikirlerinizi onunla paylaşın. Yaşı daha büyük çocuklarınızla daha yakın bir ilişki kurmak ve onların teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için tablet ya da oyun konsollarındaki oyunları birlikte oynamayı deneyin. Böylece oyunları zamanında sonlandırmak daha kolay olacaktır.


Dikkatlerini dağıtacak şeyleri minimumda tutun. Ödevlerini yapmaları gerektiğinde onlara muhtemelen telefonlarını kapatmaları gerektiğini söylüyorsunuzdur. Aynı şeyi kendiniz de yapın. Telefonunuzun sesini kısın ya da tamamen kapatın.


Çocuklarınıza daha fazla vakit ayırın. Pek çok anne baba, kendilerini işlerini sürekli olarak takip etmek zorunda hisseder. Ancak bu durum gereksiz bir stres yaratmanın yanı sıra gerçekçi de değildir. İş ve özel hayatınızı ayırarak çocuğunuzla paylaşımınızı artırdığınız gerçek zamanlar yaratın.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (