( (

Doç.Dr. Atilla Çifter: "ÜFE ve TÜFE arasındaki %53,83’lük Fark, Enflasyon İle Mücadelede En Büyük Engel."

Ekonomi 04.04.2022 - 16:13, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Doç.Dr. Atilla Çifter: "ÜFE ve TÜFE arasındaki %53,83’lük Fark, Enflasyon İle Mücadelede En Büyük Engel."

TÜİK Mart ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’ni (TÜFE) %5,46, Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’ni (ÜFE) %9,19 olarak açıkladı.
 Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üy. Doç. Dr. Atilla Çifter yaptığı değerlendirmede yıllık bazda ÜFE’nin %114,97’ye TÜFE ise %61,14’e ulaştığına dikkat çekti. ÜFE’ye benzer şekilde geçen ay Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık bazda %106,13 arttığını hatırlatan Doç. Dr. Atilla Çifter, TÜFE üzerinde hem ÜFE, hem YD-ÜFE hem de enerji fiyatlarının önemli baskı unsurları olmaya devam ettiğini belirtti. Doç. Dr. Atilla Çifter, ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın %53,83’e ulaştığını ve bu farkın enflasyon ile mücadelede KDV indirimi aracının etkisi üzerindeki en büyük engel olduğunu ifade etti.  Diğer yandan Rusya ve Ukrayna tarım ürünlerine olan bağımlılığın da gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu vurguladı. Atilla Çifter, “TÜFE gıda ve alkolsüz içecekler %70,33 ile genel TÜFE’nin üzerinde. Yaz aylarında sınırlı gerileme dışında gıda grubunda artış devam edebilir. Enflasyon hem Türkiye, hem de ABD ve AB dahil diğer ülkelerde öncelikli sorun olmaya devam ediyor.” açıklamalarında bulundu.
TÜİK Mart ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’ni (TÜFE) %5,46, Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’ni (ÜFE) %9,19 olarak açıkladı.

 Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üy. Doç. Dr. Atilla Çifter yaptığı değerlendirmede yıllık bazda ÜFE’nin %114,97’ye TÜFE ise %61,14’e ulaştığına dikkat çekti. ÜFE’ye benzer şekilde geçen ay Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık bazda %106,13 arttığını hatırlatan Doç. Dr. Atilla Çifter, TÜFE üzerinde hem ÜFE, hem YD-ÜFE hem de enerji fiyatlarının önemli baskı unsurları olmaya devam ettiğini belirtti.

Doç. Dr. Atilla Çifter, ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın %53,83’e ulaştığını ve bu farkın enflasyon ile mücadelede KDV indirimi aracının etkisi üzerindeki en büyük engel olduğunu ifade etti. 

Diğer yandan Rusya ve Ukrayna tarım ürünlerine olan bağımlılığın da gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu vurguladı. Atilla Çifter, “TÜFE gıda ve alkolsüz içecekler %70,33 ile genel TÜFE’nin üzerinde. Yaz aylarında sınırlı gerileme dışında gıda grubunda artış devam edebilir. Enflasyon hem Türkiye, hem de ABD ve AB dahil diğer ülkelerde öncelikli sorun olmaya devam ediyor.” açıklamalarında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (