( (

YouTuber’lara Kötü Haber: Artık Onlar da Vergi Ödeyecek

Ekonomi 26.04.2020 - 12:02, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

YouTuber’lara Kötü Haber: Artık Onlar da Vergi Ödeyecek

Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuber’ların vergilendirilmesini mercek altına aldı.
Koronavirüs günlerinde sanal dünyaya ilgi biraz daha arttı. Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuber’ların vergilendirilmesini mercek altına aldı.   Koronavirüs günlerinde sanal dünyaya ilgi biraz daha arttı. Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuber’ların vergilendirilmesini mercek altına aldı.   Vergi-algı sitesinde yayımlanan, “YouTuber’ların Vergilendirilmesi: Vergi Mükellefi Olmak Şart mı?” başlıklı yazıda, vergi mükellefi olmak için herhangi bir yaş sınırı olmadığı kaydedilerek, “18 yaşın altında olan bir YouTuber gelir elde ediyorsa gelir vergisi mükellefi olacaktır” denildi.   Çalışmada, YouTube üzerinden gelir elde edenlerin en büyük yanılgısının, “Vergi kaydım yok, bir sınır varmış ben o sınırın altında para kazanıyorum, 18 yaşından küçüğüm, her ay para kazanmıyorum, sponsorum vergimi benim yerime ödüyor, mükellef olmayı da düşünmüyorum, Maliye beni nereden bulacak” olduğu belirtilerek, banka hesapları üzerinden tespit yapılabildiği belirtildi.   TİCARİ KAZANÇ   Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre; Durlanık ile Yıldırım’ın ortak çalışmasında, izlenme sayısı ve süresine göre kazanılan gelirlerin reklam geliri olarak değerlendirildiği belirtilerek, şöyle devam edildi: “İster sponsorlarla anlaşıp videolarda sponsor reklamı yapılsın, isterse herhangi bir sponsor ile anlaşmadan sadece videoların izlenmesinden gelir elde edilsin, bu gelir reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve Gelir Vergisi Kanununda yer alan 7 gelir unsuru arasındaki (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olmaktadır.   Bu şekilde gelir elde eden bir içerik üreticisinin, mahalledeki marketin ya da AVM’deki bir kahveci dükkanının vergilendirilmesinden farklı olmayacak şekilde vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir. Zira, elde edilen gelirin serbest meslek kazancı ya da arızi kazanç hükümlerine tabi değil (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olması gerektiği verilen bir yazılı görüş ile netliğe kavuşmuştur. Bu senaryoda para, Google Limited Ireland tarafından YouTuber’ın banka hesabına aktarılmaktadır. Yine yayınlanan videolarda eğer bir şirket ile sponsorluk anlaşması yoluyla gelir elde ediliyorsa sözleşmenin muhatabı doğrudan YouTuber olmaktadır.”   İSTİSNA SINIRI YOK   Ticari kazançlarda mükellef olmak için herhangi bir istisna sınırı olmadığının hatırlatıldığı çalışmada, “Arızi kazançlar ile ilgili olan 2020 yılı için 40 bin lira sınırının bu şekilde elde edilen gelir ile herhangi bir ilgisi yoktur” denildi.   Periyodik olarak bankaların Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bilgi vermesinin zorunluluk olduğu hatırlatılarak, banka hesaplarına uygulanacak basit bir filtre ile Google Limited Ireland’dan gelen paraların, kimlerin, ne zaman banka hesaplarına geldiğinin tespit edilebileceği vurgulandı.  
Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuber’ların vergilendirilmesini mercek altına aldı.
Koronavirüs günlerinde sanal dünyaya ilgi biraz daha arttı. Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuber’ların vergilendirilmesini mercek altına aldı.
 

Koronavirüs günlerinde sanal dünyaya ilgi biraz daha arttı. Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuber’ların vergilendirilmesini mercek altına aldı.

 

Vergi-algı sitesinde yayımlanan, “YouTuber’ların Vergilendirilmesi: Vergi Mükellefi Olmak Şart mı?” başlıklı yazıda, vergi mükellefi olmak için herhangi bir yaş sınırı olmadığı kaydedilerek, “18 yaşın altında olan bir YouTuber gelir elde ediyorsa gelir vergisi mükellefi olacaktır” denildi.

 

Çalışmada, YouTube üzerinden gelir elde edenlerin en büyük yanılgısının, “Vergi kaydım yok, bir sınır varmış ben o sınırın altında para kazanıyorum, 18 yaşından küçüğüm, her ay para kazanmıyorum, sponsorum vergimi benim yerime ödüyor, mükellef olmayı da düşünmüyorum, Maliye beni nereden bulacak” olduğu belirtilerek, banka hesapları üzerinden tespit yapılabildiği belirtildi.

 

TİCARİ KAZANÇ

 

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre; Durlanık ile Yıldırım’ın ortak çalışmasında, izlenme sayısı ve süresine göre kazanılan gelirlerin reklam geliri olarak değerlendirildiği belirtilerek, şöyle devam edildi: “İster sponsorlarla anlaşıp videolarda sponsor reklamı yapılsın, isterse herhangi bir sponsor ile anlaşmadan sadece videoların izlenmesinden gelir elde edilsin, bu gelir reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve Gelir Vergisi Kanununda yer alan 7 gelir unsuru arasındaki (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olmaktadır.

 

Bu şekilde gelir elde eden bir içerik üreticisinin, mahalledeki marketin ya da AVM’deki bir kahveci dükkanının vergilendirilmesinden farklı olmayacak şekilde vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir. Zira, elde edilen gelirin serbest meslek kazancı ya da arızi kazanç hükümlerine tabi değil (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olması gerektiği verilen bir yazılı görüş ile netliğe kavuşmuştur. Bu senaryoda para, Google Limited Ireland tarafından YouTuber’ın banka hesabına aktarılmaktadır. Yine yayınlanan videolarda eğer bir şirket ile sponsorluk anlaşması yoluyla gelir elde ediliyorsa sözleşmenin muhatabı doğrudan YouTuber olmaktadır.”

 

İSTİSNA SINIRI YOK

 

Ticari kazançlarda mükellef olmak için herhangi bir istisna sınırı olmadığının hatırlatıldığı çalışmada, “Arızi kazançlar ile ilgili olan 2020 yılı için 40 bin lira sınırının bu şekilde elde edilen gelir ile herhangi bir ilgisi yoktur” denildi.

 

Periyodik olarak bankaların Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bilgi vermesinin zorunluluk olduğu hatırlatılarak, banka hesaplarına uygulanacak basit bir filtre ile Google Limited Ireland’dan gelen paraların, kimlerin, ne zaman banka hesaplarına geldiğinin tespit edilebileceği vurgulandı.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (