( (

Yiğit: “Orman Alanlarımızın Yanmasının Üzüntüsü İçindeyiz”

İş Dünyası 30.07.2021 - 12:37, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Yiğit: “Orman Alanlarımızın Yanmasının Üzüntüsü İçindeyiz”

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, ülkemizdeki orman yangınlarının üzüntüsünü yaşadıklarını ve rant uğruna da birçok orman alanlarının risk altında olduğunu söyledi.
Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş ülkemizin çeşitli yerlerindeki orman yangınlarının üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, “Ülkemizdeki orman alanlarının alevler içinde yanması kabul edilemez. Antalya, Adana, Mersin ve Osmaniye’de yangılar devam etmektedir. Antalya Manavgat'ta 4 noktada çıkan yangının ardından Adana, Mersin ve Osmaniye’de 23 ayrı noktada yangın çıkması akıllara yaşam kaynaklarımız ormanların ihmaller sonucu yandığını göstermektedir. Bu yangınlara üzülürken bir olay da Atatürk Orman Çiftliğinde yaşanması kuşkuları artırmaktadır. Orman yangınları, yüz binlerce ağacın, ot ve çalının kül olması, milyonlarca böceğin, binlerce kuşun, memelinin, sürüngenin yanarak yaşamlarını yitirmesi, yaşam alanlarının bozulması, orman ekosistemlerinin zarar görmesine neden olmaktadır. Yangının nasıl çıktığını ve sorumluların kim olduğunu bilmemekteyiz. Ancak havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangınları her yıl yaşanmaktadır. Ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı, yüzde 10’u ise doğal sebeplerden çıktığı bilinmektedir. Rant ve talan odaklı bir çevre politikası yürütmüştür. Yasalarla da desteklenen rant politikaları büyük inşaat şirketlerinin işini kolaylaştırmıştır. Deniz manzaralı orman yangılarına tanık olmamız yangınların sadece ihmallerden ibaret olmadığını göstermektedir. Yanan alanlara yasalara aykırı olmasına rağmen, otel ve villalar yapılması dikkatlerden kaçmamaktadır” dedi.   Rant uğuruna birçok orman bölgesi risk altındadır.   Özgür Ulaş Yiğit birçok orman alanın rant uğruna risk altında olduğuna dikkat çekerek, “Yaşam kaynağı olan ormanlarımız rant, ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda yandığı bir gerçektir. Ancak yangın söndürmede kullanılan araç gereç, personel sayılarına indirgenmesi kabul edilemez. Orman yangınlarıyla mücadelede, sadece yangın söndürme ve soğutma çalışmaları değil; aynı zamanda önleme çalışmaları ve yangınlardan sonra oluşan çorak alanların yeniden ağaçlandırılması da önemlidir. Rant uğuruna birçok orman bölgesi risk altındadır. Akdeniz ve Ege’de başlayan orman yangınları, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek yangın felaketlerin habercisi gibidir. Tarım ve Orman Bakanlığı yangınlara müdahale kadar önleyici tedbirlere de acilen yer vermelidir. Orman muhafaza memurlarının görev ve yetkileri genişletilmeli, sözleşmeli olanlar kadroya alınmalı ve ormanlardaki suçüstü hallere müdahale edebilme yetkileri arttırılmalıdır. Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşmış kişilere kadrolu istihdam alanı açılmalıdır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Orman yangınları ülkemizde kaçınılmazdır ama hem çıkmasının hem de yol açabileceği ekolojik ve ekonomik yıkımların en aza indirilebilmesi kesinlikle olanaklı olduğunu belirtiyoruz” diye konuştu.
Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, ülkemizdeki orman yangınlarının üzüntüsünü yaşadıklarını ve rant uğruna da birçok orman alanlarının risk altında olduğunu söyledi.

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş ülkemizin çeşitli yerlerindeki orman yangınlarının üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, “Ülkemizdeki orman alanlarının alevler içinde yanması kabul edilemez. Antalya, Adana, Mersin ve Osmaniye’de yangılar devam etmektedir. Antalya Manavgat'ta 4 noktada çıkan yangının ardından Adana, Mersin ve Osmaniye’de 23 ayrı noktada yangın çıkması akıllara yaşam kaynaklarımız ormanların ihmaller sonucu yandığını göstermektedir. Bu yangınlara üzülürken bir olay da Atatürk Orman Çiftliğinde yaşanması kuşkuları artırmaktadır. Orman yangınları, yüz binlerce ağacın, ot ve çalının kül olması, milyonlarca böceğin, binlerce kuşun, memelinin, sürüngenin yanarak yaşamlarını yitirmesi, yaşam alanlarının bozulması, orman ekosistemlerinin zarar görmesine neden olmaktadır.

Yangının nasıl çıktığını ve sorumluların kim olduğunu bilmemekteyiz. Ancak havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangınları her yıl yaşanmaktadır. Ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı, yüzde 10’u ise doğal sebeplerden çıktığı bilinmektedir. Rant ve talan odaklı bir çevre politikası yürütmüştür. Yasalarla da desteklenen rant politikaları büyük inşaat şirketlerinin işini kolaylaştırmıştır. Deniz manzaralı orman yangılarına tanık olmamız yangınların sadece ihmallerden ibaret olmadığını göstermektedir. Yanan alanlara yasalara aykırı olmasına rağmen, otel ve villalar yapılması dikkatlerden kaçmamaktadır” dedi.

 

Rant uğuruna birçok orman bölgesi risk altındadır.

 

Özgür Ulaş Yiğit birçok orman alanın rant uğruna risk altında olduğuna dikkat çekerek, “Yaşam kaynağı olan ormanlarımız rant, ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda yandığı bir gerçektir. Ancak yangın söndürmede kullanılan araç gereç, personel sayılarına indirgenmesi kabul edilemez. Orman yangınlarıyla mücadelede, sadece yangın söndürme ve soğutma çalışmaları değil; aynı zamanda önleme çalışmaları ve yangınlardan sonra oluşan çorak alanların yeniden ağaçlandırılması da önemlidir. Rant uğuruna birçok orman bölgesi risk altındadır. Akdeniz ve Ege’de başlayan orman yangınları, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek yangın felaketlerin habercisi gibidir. Tarım ve Orman Bakanlığı yangınlara müdahale kadar önleyici tedbirlere de acilen yer vermelidir. Orman muhafaza memurlarının görev ve yetkileri genişletilmeli, sözleşmeli olanlar kadroya alınmalı ve ormanlardaki suçüstü hallere müdahale edebilme yetkileri arttırılmalıdır. Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşmış kişilere kadrolu istihdam alanı açılmalıdır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Orman yangınları ülkemizde kaçınılmazdır ama hem çıkmasının hem de yol açabileceği ekolojik ve ekonomik yıkımların en aza indirilebilmesi kesinlikle olanaklı olduğunu belirtiyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (