( (

Turist Gelmiyor, Esnaf Borcu Borçla Kapatıyor

Turizm 12.10.2020 - 15:32, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Turist Gelmiyor, Esnaf Borcu Borçla Kapatıyor

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, “Kira desteği ve sicil affı olmadan 2021 turizm sezonunda turizmciden başarı beklemek hayal olur” dedi.
Türkiye’de geçimini turizmden sağlayan en önemli destinasyonlarından Manavgat’a, pandemi nedeniyle turist gelmeyince , dara düşerek, adeta yaşam savaşı veren turizm esnafı, “ne zaman ve nasıl?” ödeyeceğini bilemediği borca yüklendi. Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, borcu borçla ödeyen esnafın dükkan kirasını ödeyemez olduğunu söyledi. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, “Kira desteği ve sicil affı olmadan 2021 turizm sezonunda turizmciden başarı beklemek hayal olur” dedi. TURIZM YAŞAMıN CAN DAMARıDıR Özellikle turistik eşya satıcılarının ekonomik darboğaza girdiğini belirten Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, şunları anlattı: “Turizm 300 bin yatak kapasiteli Side -Manavgat destinasyonunda yaşamın can damarıdır. Turizm denilince seyahat acenteleri, oteller, tur şirketleri akla gelmemelidir. Manavgat'ta turizm pazarda simit satıcısından, ayakkabı boyacısına, ayakkabı boyacısından tarlasından kavun karpuz yetiştiren her herkesle bağlantılıdır. Bölgede 100 binin üzerinde turizm çalışanı bulunuyor. Ekonominin diğer çarkları turist olmayınca dönmüyor. Pandemi nedeniyle 2020 yılının kayıp yıl oldu ve buna bağlı 52 kalem iş kolu perişan oldu. Yerleşik yaşayan Avrupalı turistler de ülkelerine döndü. BORÇLA AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR Kış aylarının turizmden kazancını temin edenler için çok çetin geçeceğini belirten Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, 1600 sabit ve seyyar pazarcı esnafı turistik pazarlarda tezgah açarak geçimini sağladığını söyledi. Sabit ve seyyar pazarcı esnafının 7 aydır çok zor günler yaşadığını böyleyen Sami Dursun Doğan “Çoğu zaman esnaf kurdukları pazarda siftah yapmadan tezgahını sökerek evine gidiyor. Esnafımız çektikleri krediler ayakta durma çalışıyor. Borcu borçla kapatarak ayakta kalmaya çalışıyor'' dedi. MANAVGAT BOŞALDI Alman rehber Hasan Duman, 40 yılının en kötü turizm sezonunun yaşadığını belirterek Alman, İskandinav ve Avrupalı turist beklerken 2020 turizm sezonunun 20 Nisan'da açılmadan kapandığını söyledi. Hasan Duman, 7 aydır turizm çalışanlarının kısa dönem işsizlik ödeneği ve işsizlik parası alanlar bulunduğunu, ancak bunların dışında on binlerce turizm çalışanının bu ödenekten yararlanamadığını belirtti. Hasan Duman şunları anlattı: “Bölgemizde aktif sezonda 112 bin turizm çalışanı var. 15 Hazirandan itibaren açık olan otellerde 112 bin turizm elemanında 20 bini ancak çalışabiliyor. Yaklaşık 92 bin turizm çalışanı işsiz kaldığı için çok sayıda aile memleketlerine geri döndü. Manavgat'ta adım başı çok sayıda kiralık daire ve kiralık dükkan yazısı var. Geçtiğimiz günlerde turizm çalışanı arkadaşımla konuştum. Geçen sezon turist bahşişlerin derinden biriktirdiği 70 Avro aile kumbarasından çıkınca ailecek sevindik. Nasıl sevinmesinler 70 Avro 630 lira yapıyor. Bölgede turizm çalışanları ve esnaf için Alman turistlerin özel bir yeri var. '' ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, “Kira desteği ve sicil affı olmadan 2021 turizm sezonunda turizmciden başarı beklemek hayal olur” dedi.
Türkiye’de geçimini turizmden sağlayan en önemli destinasyonlarından Manavgat’a, pandemi nedeniyle turist gelmeyince , dara düşerek, adeta yaşam savaşı veren turizm esnafı, “ne zaman ve nasıl?” ödeyeceğini bilemediği borca yüklendi.

Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, borcu borçla ödeyen esnafın dükkan kirasını ödeyemez olduğunu söyledi.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, “Kira desteği ve sicil affı olmadan 2021 turizm sezonunda turizmciden başarı beklemek hayal olur” dedi.

turist-gelmiyor,.jpgTURIZM YAŞAMıN CAN DAMARıDıR
Özellikle turistik eşya satıcılarının ekonomik darboğaza girdiğini belirten Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, şunları anlattı: “Turizm 300 bin yatak kapasiteli Side -Manavgat destinasyonunda yaşamın can damarıdır. Turizm denilince seyahat acenteleri, oteller, tur şirketleri akla gelmemelidir. Manavgat'ta turizm pazarda simit satıcısından, ayakkabı boyacısına, ayakkabı boyacısından tarlasından kavun karpuz yetiştiren her herkesle bağlantılıdır. Bölgede 100 binin üzerinde turizm çalışanı bulunuyor. Ekonominin diğer çarkları turist olmayınca dönmüyor. Pandemi nedeniyle 2020 yılının kayıp yıl oldu ve buna bağlı 52 kalem iş kolu perişan oldu. Yerleşik yaşayan Avrupalı turistler de ülkelerine döndü.

turist-gelmiyor,-002.jpg

BORÇLA AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR
Kış aylarının turizmden kazancını temin edenler için çok çetin geçeceğini belirten Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, 1600 sabit ve seyyar pazarcı esnafı turistik pazarlarda tezgah açarak geçimini sağladığını söyledi. Sabit ve seyyar pazarcı esnafının 7 aydır çok zor günler yaşadığını böyleyen Sami Dursun Doğan “Çoğu zaman esnaf kurdukları pazarda siftah yapmadan tezgahını sökerek evine gidiyor. Esnafımız çektikleri krediler ayakta durma çalışıyor. Borcu borçla kapatarak ayakta kalmaya çalışıyor'' dedi.

turist-gelmiyor,-001.jpgMANAVGAT BOŞALDI
Alman rehber Hasan Duman, 40 yılının en kötü turizm sezonunun yaşadığını belirterek Alman, İskandinav ve Avrupalı turist beklerken 2020 turizm sezonunun 20 Nisan'da açılmadan kapandığını söyledi.
Hasan Duman, 7 aydır turizm çalışanlarının kısa dönem işsizlik ödeneği ve işsizlik parası alanlar bulunduğunu, ancak bunların dışında on binlerce turizm çalışanının bu ödenekten yararlanamadığını belirtti.
turist-gelmiyor,-004.jpgHasan Duman şunları anlattı: “Bölgemizde aktif sezonda 112 bin turizm çalışanı var. 15 Hazirandan itibaren açık olan otellerde 112 bin turizm elemanında 20 bini ancak çalışabiliyor. Yaklaşık 92 bin turizm çalışanı işsiz kaldığı için çok sayıda aile memleketlerine geri döndü. Manavgat'ta adım başı çok sayıda kiralık daire ve kiralık dükkan yazısı var. Geçtiğimiz günlerde turizm çalışanı arkadaşımla konuştum. Geçen sezon turist bahşişlerin derinden biriktirdiği 70 Avro aile kumbarasından çıkınca ailecek sevindik. Nasıl sevinmesinler 70 Avro 630 lira yapıyor. Bölgede turizm çalışanları ve esnaf için Alman turistlerin özel bir yeri var. ''
turist-gelmiyor,-005.jpg
turist-gelmiyor,-006.jpg

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (