( (

Sigara, Çocuk Sahibi Olmanıza Engel Olabilir

Sağlık 17.11.2021 - 10:22, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Sigara, Çocuk Sahibi Olmanıza Engel Olabilir

Sigara söz konusu olduğunda sağlığımızı bozduğunu bile bile pek çok bahaneyle içmeye devam ediyoruz. Fakat çok önemli bir ayrıntıyı unutuyoruz. Sigara her çiftin hayali “bebek sahibi olma” düşüncesine engel teşkil edebiliyor. Özellikle erkeklerde üreme problemlerine yol açan sigara sadece rahatsızlık olmaktan çıkıp kısırlığa kadar neden olabiliyor. Avrasya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, sigara ve kısırlık ilişkisini açıklıyor.
Sigara kullanımı üreme evrelerini olumsuz etkiler Sigara kullanımı yumurtalığın fonksiyonlarını azaltarak kişinin mevcut üreme kapasitesini olumsuz olarak etkiler. Kısırlık sorununun büyük bölümüne sigara kullanımı neden olabilir. Döllenmiş yumurta, folikül gelişimi yani embriyonun gelişimi ve embriyonun tüplerden rahim içine taşınması gibi üremenin birçok evresini olumsuz etkiler. Eşler herhangi bir önlem almadıkları durumda, aradan bir yıl geçmesine rağmen hamilelik söz konusu değilse erkeğin kısırlığından söz edilebilir. Ancak eşinin de düzenli olarak adet görmesi ve normal yumurta oluşumunun (ovulasyon) gerçekleşmesi gerekir. Erkeklerde neden kısırlık oluşur? Kısırlık erkek ürüme hücrelerinin (sperma hücresinin) oluştuğu testisle ilgilidir. Sperm oluşumunu (spermatogenez) etkileyen sebepler: Doğumsal anomaliler, Testis iltihapları, (orşit epididimit, kabakulak) Genetik bozukluklar, Varikosel, (testis damarlarında varis şeklinde gelişme) İlaçlar ve hormonlar, Sigara ve diğer toksit zehirli maddeler, Kemoterapi, (kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar) Radyoterapi, (kanser tedavisinde ışınlama) Cerrahi girişimler ve ameliyatlar, İnmemiş testis ve testis torsiyonu, Erkekte sertleşme sorunu, Psikoseksüel bozukluklar. Sigaranın kullanımının erkek üremesi üzerindeki etkileri Doğurganlık yani fertilite kapasitesini 2-3 kat azaltır.   Sperm ve yumurtanın birleşmesini zorlaştırır. Sperm sayısında azalmalara sebep olur. Hareketlerin daha az olmalarına ve şekil bozukluğuna neden olur. Semen miktarını azaltır. Penisi besleyen damarlarda problemler yaratarak peniste sertleşme (ereksiyon) problemlerine sebep olabilir. Sigara kullananlarda tüp bebek (IVF) uygulamaları başarı yüzdesi daha düşüktür. Sigara kullanımına bağlı kısırlığın tedavisi var mı? Kısırlık nedenlerinin çoğu, belirtiler düzeltilerek çocuk sahibi olunabilir. Hasta varikosel ameliyat ile tedavi edilebilir. Kısırlığa neden olan sebep ilaçlar ise ilaçlar kesilebilir ve eksik olan hormonların telafi edilmesiyle çocuk sahibi olunabilir. Sigara ve toksin maddelerin önlenmesi hastanın serin ortamda bulunması, giyim kuşamla ve sperm öldüren maddelerle ilgili detaylı bilgi verilmesi ile birlikte tedavide başarı sağlanabilir. Özetle sigara kullanımı erkek ve kadın üreme fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor. Sigaranın bırakılması hem doğal yolla hamile kalma olasılığını hem de tüp bebek isteyen hastalarda tüp bebek başarı olasılığını arttırır. Mümkünse tedavisi planlanan hastalara, tedaviden en az 2-3 ay önce sigara kullanımını bırakmaları önerilmelidir.
Sigara söz konusu olduğunda sağlığımızı bozduğunu bile bile pek çok bahaneyle içmeye devam ediyoruz. Fakat çok önemli bir ayrıntıyı unutuyoruz. Sigara her çiftin hayali “bebek sahibi olma” düşüncesine engel teşkil edebiliyor. Özellikle erkeklerde üreme problemlerine yol açan sigara sadece rahatsızlık olmaktan çıkıp kısırlığa kadar neden olabiliyor. Avrasya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, sigara ve kısırlık ilişkisini açıklıyor.

Sigara kullanımı üreme evrelerini olumsuz etkiler

Sigara kullanımı yumurtalığın fonksiyonlarını azaltarak kişinin mevcut üreme kapasitesini olumsuz olarak etkiler. Kısırlık sorununun büyük bölümüne sigara kullanımı neden olabilir. Döllenmiş yumurta, folikül gelişimi yani embriyonun gelişimi ve embriyonun tüplerden rahim içine taşınması gibi üremenin birçok evresini olumsuz etkiler. Eşler herhangi bir önlem almadıkları durumda, aradan bir yıl geçmesine rağmen hamilelik söz konusu değilse erkeğin kısırlığından söz edilebilir. Ancak eşinin de düzenli olarak adet görmesi ve normal yumurta oluşumunun (ovulasyon) gerçekleşmesi gerekir.

Erkeklerde neden kısırlık oluşur?

Kısırlık erkek ürüme hücrelerinin (sperma hücresinin) oluştuğu testisle ilgilidir.
Sperm oluşumunu (spermatogenez) etkileyen sebepler:

  • Doğumsal anomaliler,
  • Testis iltihapları, (orşit epididimit, kabakulak)
  • Genetik bozukluklar,
  • Varikosel, (testis damarlarında varis şeklinde gelişme)
  • İlaçlar ve hormonlar,
  • Sigara ve diğer toksit zehirli maddeler,
  • Kemoterapi, (kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar)
  • Radyoterapi, (kanser tedavisinde ışınlama)
  • Cerrahi girişimler ve ameliyatlar,
  • İnmemiş testis ve testis torsiyonu,
  • Erkekte sertleşme sorunu,
  • Psikoseksüel bozukluklar.

Sigaranın kullanımının erkek üremesi üzerindeki etkileri

  • Doğurganlık yani fertilite kapasitesini 2-3 kat azaltır.  
  • Sperm ve yumurtanın birleşmesini zorlaştırır.
  • Sperm sayısında azalmalara sebep olur. Hareketlerin daha az olmalarına ve şekil bozukluğuna neden olur. Semen miktarını azaltır.
  • Penisi besleyen damarlarda problemler yaratarak peniste sertleşme (ereksiyon) problemlerine sebep olabilir.
  • Sigara kullananlarda tüp bebek (IVF) uygulamaları başarı yüzdesi daha düşüktür.

Sigara kullanımına bağlı kısırlığın tedavisi var mı?

Kısırlık nedenlerinin çoğu, belirtiler düzeltilerek çocuk sahibi olunabilir. Hasta varikosel ameliyat ile tedavi edilebilir. Kısırlığa neden olan sebep ilaçlar ise ilaçlar kesilebilir ve eksik olan hormonların telafi edilmesiyle çocuk sahibi olunabilir. Sigara ve toksin maddelerin önlenmesi hastanın serin ortamda bulunması, giyim kuşamla ve sperm öldüren maddelerle ilgili detaylı bilgi verilmesi ile birlikte tedavide başarı sağlanabilir.

Özetle sigara kullanımı erkek ve kadın üreme fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor. Sigaranın bırakılması hem doğal yolla hamile kalma olasılığını hem de tüp bebek isteyen hastalarda tüp bebek başarı olasılığını arttırır. Mümkünse tedavisi planlanan hastalara, tedaviden en az 2-3 ay önce sigara kullanımını bırakmaları önerilmelidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (