( (

Konya Şeker’de Yeni Bir Dönem Başlıyor

İş Dünyası 25.10.2021 - 11:02, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Konya Şeker’de Yeni Bir Dönem Başlıyor

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Ramazan Erkoyuncu, 27 Ekim 2021 tarihi itibariyle Konya’da yeni bir dönem başlayacağını vurgulayarak, bütün ortakları, pancar çiftçisinin ortak güzel geleceği için seçimde kahverengi oy pusulasına oy verip kendisine destek olmaya çağırdı.
Ramazan Erkoyuncu, pancar çiftçisinin, iki termik santrale yapılan yanlış yatırım nedeniyle hak ettiği avansları alamadığına dikkat çekerek, göreve geldiklerinde yapacakları ilk icraatın, kurumu zafiyete uğratan Soma ve Kangal termik santrallerini devlete geri iade etmek olacağını söyledi. Erkoyuncu, pancar çiftçisi ve kooperatifin ancak bu iki yatırımın devlete iadesi, bankalara borcu karşılığı verilmesi ya da ortakların gözü önünde satılmasıyla refaha çıkacağını kaydetti. Her iki enerji santralinden kaynaklanan toplam borcun 15 milyar lira, yıllık yasal faizinin ise 3 milyar lira olduğunu dile getiren Erkoyuncu, termik santrallerle ilgili politikasını şu şekilde özetledi: “Bu yatırımları satmam diyenlere ithafen diyorum. Duyumlarıma göre bu iki termik santralin kazandığı para 300 milyon lira imiş. Yani ana parayı geçtik, yıllık borç yüzünden oluşan 3 milyar liralık faizin sadece yüzde 10’ununu kazanıyor. Borç yapılandırmaya gidilmiş. Ancak yapılandırma da gerçekleşmemiş diye duyuyoruz. İçinde iki dev şeker fabrikası ve bu iki santralin de bulunduğu bütün kurumların karı, faizin yarısı kadar yok. Bu nedenle tek çözüm santralleri bir an önce elden çıkarmak. Mümkünse devlete iade edelim. Çünkü devlete iade edemezsek orada da sorun yaşayacağız. Bir başkası ne iddia ederse etsin, termik santral bizim işimiz değil, biz çiftçiyiz. Bunu elden çıkardıktan sonra ana borcumuz kalacak. O borcu da yapılandırma ile çok rahat öderiz. Her ne kadar bugün şeker kar marjı düşük olsa da öderiz. Peki nasıl öderiz? 2007-2008 kampanyasında sadece iki şeker fabrikamız 1 yılda 400 milyon liraya yakın para kazanmış. O günkü dolar kuru 1,3 lira civarı. Yani yaklaşık 300 milyon dolar ediyor. Bugünkü karşılığı 32 milyar lira. Bugün kar marjı yok ama bir gün olacak. Derdimiz kimseyi kötülemek değil. Bu kara deliklerden kurtulmak için bu sektörden çıkmak zorundayız.” Çiftçilerin böyle batak bir kuruma neden aday olduğu sorularını “Yeni bir sayfa açıyoruz” diye cevaplandıran Erkoyuncu, “Biliyorsunuz Recep Bey seçim tarihini açıklarken, 22 yıllık başkanlığı bıraktığını söylemişti. Kurumumuza bir omuz verelim, düzlüğü çıkaralım diye yola çıktık. İnşallah iyi sonuçlar olur. Bu kuruma kim hayırlı ise Allah başkanlığı ona nasip etsin. Dertlerin çok olduğunu biliyorum. Hepsinin tek sebebinin her yerde bahsettiğimi gibi iki termik santral olduğunu da biliyorum. Bütün olumsuzlukların çözümünü de biliyorum. Sorunlarımızın çaresi dev kurumlarımızdaki yatırımlara ağırlık vermek. Recep Bey’e teşekkür ediyorum, Torku gibi bir marka yarattı. Ona sahip çıkalım. Buradaki fabrikalarda çocuklarınız, yakınlarınız, komşunuz çalışıyordur. Ama termik santralleri göreniniz bile olduğunu, orada çalışan yakınınız olduğunu zannetmiyorum. Belasını biz çekiyoruz, istihdamdan başka yerler faydalanıyor. Kendi kurumlarımıza adam gibi sahip çıkarsak bütün dertler çözülür. Çünkü marka olmuşuz” diye konuştu.
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Ramazan Erkoyuncu, 27 Ekim 2021 tarihi itibariyle Konya’da yeni bir dönem başlayacağını vurgulayarak, bütün ortakları, pancar çiftçisinin ortak güzel geleceği için seçimde kahverengi oy pusulasına oy verip kendisine destek olmaya çağırdı.

Ramazan Erkoyuncu, pancar çiftçisinin, iki termik santrale yapılan yanlış yatırım nedeniyle hak ettiği avansları alamadığına dikkat çekerek, göreve geldiklerinde yapacakları ilk icraatın, kurumu zafiyete uğratan Soma ve Kangal termik santrallerini devlete geri iade etmek olacağını söyledi. Erkoyuncu, pancar çiftçisi ve kooperatifin ancak bu iki yatırımın devlete iadesi, bankalara borcu karşılığı verilmesi ya da ortakların gözü önünde satılmasıyla refaha çıkacağını kaydetti.

Her iki enerji santralinden kaynaklanan toplam borcun 15 milyar lira, yıllık yasal faizinin ise 3 milyar lira olduğunu dile getiren Erkoyuncu, termik santrallerle ilgili politikasını şu şekilde özetledi:

“Bu yatırımları satmam diyenlere ithafen diyorum. Duyumlarıma göre bu iki termik santralin kazandığı para 300 milyon lira imiş. Yani ana parayı geçtik, yıllık borç yüzünden oluşan 3 milyar liralık faizin sadece yüzde 10’ununu kazanıyor. Borç yapılandırmaya gidilmiş. Ancak yapılandırma da gerçekleşmemiş diye duyuyoruz. İçinde iki dev şeker fabrikası ve bu iki santralin de bulunduğu bütün kurumların karı, faizin yarısı kadar yok. Bu nedenle tek çözüm santralleri bir an önce elden çıkarmak. Mümkünse devlete iade edelim. Çünkü devlete iade edemezsek orada da sorun yaşayacağız. Bir başkası ne iddia ederse etsin, termik santral bizim işimiz değil, biz çiftçiyiz. Bunu elden çıkardıktan sonra ana borcumuz kalacak. O borcu da yapılandırma ile çok rahat öderiz. Her ne kadar bugün şeker kar marjı düşük olsa da öderiz. Peki nasıl öderiz? 2007-2008 kampanyasında sadece iki şeker fabrikamız 1 yılda 400 milyon liraya yakın para kazanmış. O günkü dolar kuru 1,3 lira civarı. Yani yaklaşık 300 milyon dolar ediyor. Bugünkü karşılığı 32 milyar lira. Bugün kar marjı yok ama bir gün olacak. Derdimiz kimseyi kötülemek değil. Bu kara deliklerden kurtulmak için bu sektörden çıkmak zorundayız.”

Çiftçilerin böyle batak bir kuruma neden aday olduğu sorularını “Yeni bir sayfa açıyoruz” diye cevaplandıran Erkoyuncu, “Biliyorsunuz Recep Bey seçim tarihini açıklarken, 22 yıllık başkanlığı bıraktığını söylemişti. Kurumumuza bir omuz verelim, düzlüğü çıkaralım diye yola çıktık. İnşallah iyi sonuçlar olur. Bu kuruma kim hayırlı ise Allah başkanlığı ona nasip etsin. Dertlerin çok olduğunu biliyorum. Hepsinin tek sebebinin her yerde bahsettiğimi gibi iki termik santral olduğunu da biliyorum. Bütün olumsuzlukların çözümünü de biliyorum. Sorunlarımızın çaresi dev kurumlarımızdaki yatırımlara ağırlık vermek. Recep Bey’e teşekkür ediyorum, Torku gibi bir marka yarattı. Ona sahip çıkalım. Buradaki fabrikalarda çocuklarınız, yakınlarınız, komşunuz çalışıyordur. Ama termik santralleri göreniniz bile olduğunu, orada çalışan yakınınız olduğunu zannetmiyorum. Belasını biz çekiyoruz, istihdamdan başka yerler faydalanıyor. Kendi kurumlarımıza adam gibi sahip çıkarsak bütün dertler çözülür. Çünkü marka olmuşuz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (