( (

Kerim Rota: Dünya Sıralamasındaki Yerimiz Utanç Verici

Ekonomi 31.08.2021 - 16:16, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Kerim Rota: Dünya Sıralamasındaki Yerimiz Utanç Verici

Gelecek Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, parti kurmayları ile Edirne'de bir basın toplantısı düzenledi.
Rota, "Türkiye Temmuz ayında açıklanan %18,95’lik enflasyonu ile dünyada 200’e yakın ülke arasında en yüksek enflasyonu olan 17. ülke sıralamasından 13. ülke sıralamasına yükseldi. Bu utanç tablosunda Afganistan’ı görmememizin nedeni Afganistan’da bile enflasyonun 2020 yılında %5,61 olması.   Burada 13. olmamız kötü olsa da dünyada hala yüksek enflasyon sorunu yaşayan büyük ve kalabalık ülke pek kalmadığını da eklemek gerekir. Böyle bakınca Türkiye dünyada nüfusu 50 Milyonun üstünde olan enflasyonu en yüksek 3. ülke konumunda. Önümüzde yalnızca İran ve Etiyopya var.   Sözde faize karşı olan bu hükümet Türkiye’yi dünya faiz liginde ise 8. sıraya çıkarttı. Nüfusu 50 milyonun üstünde olan ülkeler arasında ise Türkiye sayelerinde dünya şampiyonu haline geldi.   Gelecek Partisi olarak ekonomideki önceliğimiz enflasyonla gerçek bir mücadeledir. Enflasyonun kaybedeni sabit ve dar gelirli vatandaşlardır. Örnek vermek gerekirse son 1.5 yılda birikimli TÜİK enflasyonu %24 iken,   Gıda  %32.5 İşlenmemiş gıda %36.7 arttı. Pirinç %35.6 Un %34.5 Ekmek %31.5 Dana eti %39 Tavuk eti %69 Yumurta %48 Margarin %82 Ayçiçek yağı %79 arttı.   Hepsi TÜİK verileri.   Dolayısıyla vatandaşlarımızın enflasyonla gerçek mücadele edecek kadrolara destek vermesini istiyoruz.   Enflasyonun sebebinin faiz olduğuna, döviz fiyatının döviz satarak düşeceğine inanan bir akıl Türkiye'nin rezevlerini tüketti. Bu kötü yönetim nedeniyle Türkiye'nin ekonomik ve siyasal güvenlik kalkanları inmiş vaziyette.   Bu kötü yönetim nedeniyle 2002 yılında kişi başı milli gelirimiz Bulgaristan'ın 1.5 katı iken şimdi Bulgaristan bizden 1.5 kat daha zengin hale geldi. Kişi başı 8.600 dolara düşen gelirimizin dağılımı da kötü. Türkiye’de ilk %20, gelirin neredeyse yarısını alıyor. Türkiye’de en fakir %20 ise Bangladeş düzeyinde yaşam sürüyor.   Gelecek Partisi olarak enflasyonu %5'in altına indirip, Türkiye'nin bozulmuş itibarını düzeltecek ve gelir dağılımını düzelteceğiz" şeklinde konuştu.
Gelecek Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, parti kurmayları ile Edirne'de bir basın toplantısı düzenledi.

Rota, "Türkiye Temmuz ayında açıklanan %18,95’lik enflasyonu ile dünyada 200’e yakın ülke arasında en yüksek enflasyonu olan 17. ülke sıralamasından 13. ülke sıralamasına yükseldi. Bu utanç tablosunda Afganistan’ı görmememizin nedeni Afganistan’da bile enflasyonun 2020 yılında %5,61 olması.

 

Burada 13. olmamız kötü olsa da dünyada hala yüksek enflasyon sorunu yaşayan büyük ve kalabalık ülke pek kalmadığını da eklemek gerekir. Böyle bakınca Türkiye dünyada nüfusu 50 Milyonun üstünde olan enflasyonu en yüksek 3. ülke konumunda. Önümüzde yalnızca İran ve Etiyopya var.

 

Sözde faize karşı olan bu hükümet Türkiye’yi dünya faiz liginde ise 8. sıraya çıkarttı. Nüfusu 50 milyonun üstünde olan ülkeler arasında ise Türkiye sayelerinde dünya şampiyonu haline geldi.

 

Gelecek Partisi olarak ekonomideki önceliğimiz enflasyonla gerçek bir mücadeledir. Enflasyonun kaybedeni sabit ve dar gelirli vatandaşlardır. Örnek vermek gerekirse son 1.5 yılda birikimli TÜİK enflasyonu %24 iken,

 

Gıda  %32.5

İşlenmemiş gıda %36.7 arttı.

Pirinç %35.6

Un %34.5

Ekmek %31.5

Dana eti %39

Tavuk eti %69

Yumurta %48

Margarin %82

Ayçiçek yağı %79 arttı.

 

Hepsi TÜİK verileri.

 

Dolayısıyla vatandaşlarımızın enflasyonla gerçek mücadele edecek kadrolara destek vermesini istiyoruz.

 

Enflasyonun sebebinin faiz olduğuna, döviz fiyatının döviz satarak düşeceğine inanan bir akıl Türkiye'nin rezevlerini tüketti. Bu kötü yönetim nedeniyle Türkiye'nin ekonomik ve siyasal güvenlik kalkanları inmiş vaziyette.

 

Bu kötü yönetim nedeniyle 2002 yılında kişi başı milli gelirimiz Bulgaristan'ın 1.5 katı iken şimdi Bulgaristan bizden 1.5 kat daha zengin hale geldi. Kişi başı 8.600 dolara düşen gelirimizin dağılımı da kötü. Türkiye’de ilk %20, gelirin neredeyse yarısını alıyor. Türkiye’de en fakir %20 ise Bangladeş düzeyinde yaşam sürüyor.

 

Gelecek Partisi olarak enflasyonu %5'in altına indirip, Türkiye'nin bozulmuş itibarını düzeltecek ve gelir dağılımını düzelteceğiz" şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (