( (

İşsizlik Fonu, İşçiye Değil, İşverene Yaradı!

Ekonomi (Medyaradikal) - medyaradikal.com | 25.12.2019 - 16:17, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

İşsizlik Fonu, İşçiye Değil, İşverene Yaradı!

İşsizlik Fonu’ndan 2017 yılında 4.8 milyar lira işsizlere, 2.5 milyar TL işverene giderken, 2019’da işsize 9 milyar TL, işverene ise 14.7 milyar TL aktarıldı.
Çalışanları işsiz kaldıkları dönemde desteklemek amacıyla Ecevit Hükümeti döneminde kurulan İşsizlik Sigortası Fonu adeta işvereni destekleme mekanizmasına dönüştü. Fondan işsizlere yapılan ödemeler, işverenlere aktarılan kaynağın neredeyse yarısına kadar düştü.   Sözcü gazetesinde yer alan haberine göre, İŞKUR tarafından yayımlanan aylık İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni’nden aktardığı bilgilere göre, hem iktidarın hem de işverenin yoğun kullanımına rağmen fonun toplam varlığı kasım ayı itibariyle 131 milyar 120 milyon liraya çıktı. Fon yönetimi, bu paranın 122 milyar 741 milyon lirasını Hazine’nin uzun vadeli borçlanma aracı olan tahvillere yatırırken, 8 milyar 378 milyon lirasını ise Ziraat Bankası’nın mevduat hesaplarında değerlendiriyor. İşsizlik Fonu, bu paralarına enflasyonun ve dövizdeki artışın çok altında faiz ödendiği için İŞKUR yönetimi artık bu paraların getiri kaybını bültenlerinde yayımlayamıyor.   Resmi verilere göre, 2017 yılında İşsizlik Fonu’ndan işsizlere 4.8 milyar lira ödenek kullandırılırken, aynı yıl işverenlere 2.5 milyar liralık kaynak aktarılmıştı. Ancak geçen yıl başlayan ve halen devam eden ekonomik kriz nedeniyle zor duruma düşen işverenlere fondan yapılan ödemeler adeta coştu. Geçen yıl işsizlere yapılan ödemeler 5.8 milyar lirada kalırken işverene aktarılan kaynaklar 10.8 milyara çıktı. Bu yılın 11 aylık döneminde de işsizlikteki rekor artış nedeniyle işçilere yapılan ödemeler 9 milyara ulaşsa da işverene aktarılan kaynak 14.7 milyar liraya ulaştı.
İşsizlik Fonu’ndan 2017 yılında 4.8 milyar lira işsizlere, 2.5 milyar TL işverene giderken, 2019’da işsize 9 milyar TL, işverene ise 14.7 milyar TL aktarıldı.

Çalışanları işsiz kaldıkları dönemde desteklemek amacıyla Ecevit Hükümeti döneminde kurulan İşsizlik Sigortası Fonu adeta işvereni destekleme mekanizmasına dönüştü. Fondan işsizlere yapılan ödemeler, işverenlere aktarılan kaynağın neredeyse yarısına kadar düştü.

 

Sözcü gazetesinde yer alan haberine göre, İŞKUR tarafından yayımlanan aylık İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni’nden aktardığı bilgilere göre, hem iktidarın hem de işverenin yoğun kullanımına rağmen fonun toplam varlığı kasım ayı itibariyle 131 milyar 120 milyon liraya çıktı. Fon yönetimi, bu paranın 122 milyar 741 milyon lirasını Hazine’nin uzun vadeli borçlanma aracı olan tahvillere yatırırken, 8 milyar 378 milyon lirasını ise Ziraat Bankası’nın mevduat hesaplarında değerlendiriyor. İşsizlik Fonu, bu paralarına enflasyonun ve dövizdeki artışın çok altında faiz ödendiği için İŞKUR yönetimi artık bu paraların getiri kaybını bültenlerinde yayımlayamıyor.

 

Resmi verilere göre, 2017 yılında İşsizlik Fonu’ndan işsizlere 4.8 milyar lira ödenek kullandırılırken, aynı yıl işverenlere 2.5 milyar liralık kaynak aktarılmıştı. Ancak geçen yıl başlayan ve halen devam eden ekonomik kriz nedeniyle zor duruma düşen işverenlere fondan yapılan ödemeler adeta coştu. Geçen yıl işsizlere yapılan ödemeler 5.8 milyar lirada kalırken işverene aktarılan kaynaklar 10.8 milyara çıktı. Bu yılın 11 aylık döneminde de işsizlikteki rekor artış nedeniyle işçilere yapılan ödemeler 9 milyara ulaşsa da işverene aktarılan kaynak 14.7 milyar liraya ulaştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (