( (

Fiyatı 200 Doların Altındaki Telefona Bakanlık İzni Getirildi Ucuz Telefon Tarih Oluyor!

Teknoloji (Medyaradikal) - medyaradikal.com | 09.05.2020 - 14:36, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Fiyatı 200 Doların Altındaki Telefona Bakanlık İzni Getirildi Ucuz Telefon Tarih Oluyor!

Türkiye’de yükselen kurlara bir de ek olarak yeni vergiler gelmiş ve bu yüzden telefon pazarında fiyatlarda yukarı doğru bir hareketlenme yaşanmış, ucuz telefonlar bu süreçte büyük ilgi görmüştü, ancak bugün Ticaret Bakanlığı uygun fiyatlı telefonlara 'gözetim uygulaması' adı ile yeni bir vergi çeşidi getirdi.
Cep telefonu ithalatına, birim gümrük kıymeti adet başına 200 doların altında olanlar için gözetim uygulaması getirildi. Buna göre adet fiyatı 200 doların altında olan telefonlar yalnızca Ticaret Bakanlığı izniyle ithal edilebilecek. Ticaret Bakanlığının İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle "alıcısı bulunan verici portatif (Cellular) telsiz telefon cihazları" olarak tanımı yapılan eşyanın ithalatında ileriye yönelik yürütülecek gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.  Buna göre, söz konusu eşyanın ithalatında, birim gümrük kıymeti olarak adet başına 200 dolarlık gözetim uygulaması getirildi. Gözetim uygulaması, sadece söz konusu kıymetin altında olan eşya için uygulanacak.  Gözetim uygulaması kapsamında, söz konusu ürün ancak Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce düzenlenecek gözetim belgesiyle ithal edilecek. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak.  E-DEVLET'TEN BAŞVURU Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvurular, Bakanlığın internet sitesinden e-İşlemler bölümündeki "İthalat İşlemleri" kısmında elektronik imzayla yapılacak. Ayrıca, e-devlet (www.turkiye.gov.tr) adresinden de başvuru gerçekleştirilebilecek. Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 ay olacak. GÖZETİM UYGULAMASI NEDİR? Gözetim ugulaması yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla yapılan bir uygulama. Buna göre, bir eşyanın ithalatında, üzerinden vergi hesaplanacak kıymetle ilgili birim başına asgari bir fiyat belirleniyor.  İlgili eşyanın kıymeti, belirlenen birim fiyatın altında kaldığı zaman gözetim uygulaması yani Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü devreye giriyor. 
Türkiye’de yükselen kurlara bir de ek olarak yeni vergiler gelmiş ve bu yüzden telefon pazarında fiyatlarda yukarı doğru bir hareketlenme yaşanmış, ucuz telefonlar bu süreçte büyük ilgi görmüştü, ancak bugün Ticaret Bakanlığı uygun fiyatlı telefonlara 'gözetim uygulaması' adı ile yeni bir vergi çeşidi getirdi.

Cep telefonu ithalatına, birim gümrük kıymeti adet başına 200 doların altında olanlar için gözetim uygulaması getirildi. Buna göre adet fiyatı 200 doların altında olan telefonlar yalnızca Ticaret Bakanlığı izniyle ithal edilebilecek.


Ticaret Bakanlığının İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle "alıcısı bulunan verici portatif (Cellular) telsiz telefon cihazları" olarak tanımı yapılan eşyanın ithalatında ileriye yönelik yürütülecek gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. 

Buna göre, söz konusu eşyanın ithalatında, birim gümrük kıymeti olarak adet başına 200 dolarlık gözetim uygulaması getirildi. Gözetim uygulaması, sadece söz konusu kıymetin altında olan eşya için uygulanacak. 

Gözetim uygulaması kapsamında, söz konusu ürün ancak Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce düzenlenecek gözetim belgesiyle ithal edilecek. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak. 

E-DEVLET'TEN BAŞVURU

Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvurular, Bakanlığın internet sitesinden e-İşlemler bölümündeki "İthalat İşlemleri" kısmında elektronik imzayla yapılacak. Ayrıca, e-devlet (www.turkiye.gov.tr) adresinden de başvuru gerçekleştirilebilecek.

Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 ay olacak.

GÖZETİM UYGULAMASI NEDİR?

Gözetim ugulaması yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla yapılan bir uygulama.

Buna göre, bir eşyanın ithalatında, üzerinden vergi hesaplanacak kıymetle ilgili birim başına asgari bir fiyat belirleniyor. 

İlgili eşyanın kıymeti, belirlenen birim fiyatın altında kaldığı zaman gözetim uygulaması yani Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü devreye giriyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (